Kogelstootster Jessica Schilder is maandagavond Europees kampioen geworden tijdens het EK Atletiek in München. De atlete van atletiekvereniging Hera uit Heerhugowaard deed dat door haar eigen nationale record te verbeteren naar 20,24m.

Landgenote Jorinde van Klinken uit Assen pakte de bronzen medaille met een afstand van 18.94 meter. Zilver was er voor Auriol Dongmo uit Portugal, de grote Portugese concurrente van Schilder die de kogel tot 19.82 meter wist te stoten.

Schilder verlegt razendsnel haar grenzen. Ze brak pas dit jaar internationaal door en pakte in maart ook al brons bij de WK indoor in Belgrado met een nieuwe recordworp van 19,48m. Bij het WK Atletiek in de Verenigde Staten in juli haalde ze brons met een verbetering van haar eigen nationale record naar 19,77m. Anderhalve week geleden kwam ze tijdens de Diamond League in het Poolse Chorzów tot 19,84 meter.

Schilder overtrof zichzelf in München met haar tweede stoot in de finale. Zelf kon ze het nauwelijks geloven. Ze was zelfs zo verbaasd dat ze zich verontschuldigde bij haar concurrentes.

Het is voor het eerst dat een Nederlander goud verovert bij het kogelstoten. Bij de vrouwen lukte het zelfs nooit eerder op het podium te komen. Bij de mannen bleef Rutger Smith in 2012 op zilver steken. (archieffoto: Bjorn Paree)
Pin It
Bekeken: 963x