De extreme krapte op de woningmarkt is voor de tweede kwartaal op rij afgenomen. Aan het eind stonden 379 woningen te koop, ruim 63 procent meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de NVM. Er werden 640 woningen verkocht, ruim 5 procent meer dan in het eerste kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg met bijna 9 procent nog stevig door naar 440.000 euro, maar dat is al lang niet meer zo veel als de afgelopen kwartalen.

"Op dit moment is het te vroeg om van een kantelpunt te spreken", waarschuwt Leygraaf Makelaars. "Er staan nog steeds veel te weinig woningen te koop, dus van een structureel ruim woningaanbod is nog zeker geen sprake. In Alkmaar en omgeving is ruim 79 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Wel beïnvloeden de hypotheekrente en de explosief gestegen energiekosten het sentiment in de woningmarkt. De enorme gekte lijkt hierdoor dit kwartaal wat af te nemen. Gemiddeld zijn er minder bezichtigingen per woning en minder extreme biedingen."

Dat de woningmarkt nog steeds erg krap is, blijkt ook uit de krapte-indicator. Deze wordt gebaseerd op het woningaanbod begin iedere maand en het aantal transacties gedurende de maand. Een gezonde markt heeft een 6. Een jaar terug stond de indicator op 1,1 en deze is slechts toegenomen naar 1,8.

"Het is de hoogste tijd voor een bouwversnelling, er moet een passend woningaanbod worden gerealiseerd voor alle segmenten", aldus het makelaarsbedrijf. "Landelijk gezien worden in steden voornamelijk appartementen gebouwd, betaalbaarheid is hiervoor een reden. De vraag van de koper gaat voornamelijk uit naar eengezinswoningen, maar die zijn door de sterk gestegen bouw- en grondkosten voor een groeiende groep onbetaalbaar. De vraag naar passende woonruimte blijft onverminderd groot. Plannen en geld zijn geen probleem, maar kennis, capaciteit en doortastendheid wel. Méér aanbod, op maat en in de juiste mix brengt beweging in de markt. Dat vereist veel, we zijn namelijk nog ver verwijderd van een evenwichtige markt. Belangrijk is dat procedures korter worden gemaakt, er moet meer in oplossingen worden gedacht in plaats van in problemen."
Pin It
Bekeken: 2958x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/