Fractievoorzitter Fred Ruiten van de ChristenUnie in Dijk en Waard zou graag zien dat er een 'status aparte' komt voor het Oosterdelgebied tussen Heerhugowaard en Langedijk. Hij deed dat voorstel tijdens een politieke avond over de visie van het Kanaalpark. Hij vindt dat de natuurwaarden en de cultuurhistorische waarde van het gebied in stand moeten worden gehouden.

"Ik hoor mooie plannen voor het Oosterdelgebied, maar bij het sleutelen aan een kloppend hart moet je wel zorgvuldig te werk gaan", benadrukt Ruiten. De fractievoorzitter roept de raad op om 'keuzes te maken' en te kijken naar de belangen die meespelen. "Er moet gekozen worden tussen ecologie en cultuurhistorie of recreatie. Het Oosterdelgebied is een klein gebied en daar passen niet al te veel verschillende belangen bij."

De gemeente is druk bezig met het ontwikkelen van het gebied in verband met geplande woningbouw. De groene omgeving in het hart van Dijk en Waard biedt volgens de gemeente volop mogelijkheden voor onder meer sport, recreatie en ontspanning. Het idee werd door de meeste fracties met instemming ontvangen, maar toch waren er ook veel vragen. Zo maakte Jolanda van Ling van D66 zich zorgen over de rol van recreatie in het plan: "Recreatie gaat niet altijd een op een samen met natuur." Van Ling opperde om van het Oosterdelgebied een gemeentelijk natuurgebied te maken.
Pin It