Ondanks het minder fraaie weer pakten veel inwoners, groepen en bedrijven uit Dijk en Waard tijdens World Cleanup Day de zwerfafvalgrijper om zwerfafval op te ruimen. Ook wethouder Annette Groot pakte zaterdag 17 september een zwerfafvalraper en raapte samen met kunstenares Corine Maas en een groep inwoners uit 't Kruis zwerfafval rond de ijsbaan.

Corine Maas had zaterdag haar atelier opengesteld voor ontvangst van de zwerfafvalrapers. Maas raapt zwerfafval uit zee, zoals dopjes, juthout, plastic en meer en maakt daar prachtige kunstwerken van in haar atelier. Wethouder Annette Groot bedankte de kunstenares voor haar gastvrijheid en de inwoners van Dijk en Waard voor hun inzet: "Ik zie dat steeds meer inwoners samenwerken aan een duurzamere gemeente en dus ook een gemeente zonder zwerfafval. Zo neemt het aantal Zappers, inwoners die het hele jaar door afvalrapen, nog steeds toe. Er zijn al meer dan duizend Zappers." Ze benadrukt: "We zijn goed op weg naar een schone gemeente, met steeds minder zwerfafval."

Sinds een paar jaar voert Dijk en Waard de campagne ‘Ik ben Zapper’. Zo is er de speciale Facebookpagina Ik ben Zapper in Dijk en Waard. Zappers krijgen informatie, lezen nieuwtjes, zien als eerst campagnes, ontvangen nieuwsbrieven en kunnen ervaringen en foto’s delen.

De Zappers in ’t Kruis en wethouder Annette Groot hadden zaterdag ook de primeur van de speciale veiligheidshesjes met het ‘Ik ben Zapper’ logo op de rug. Niet alleen veilig tijdens het zwerfafvalrapen, zeker met de donkere dagen voor de deur, maar ook een signaal dat de Zapper zich inzet voor een schone gemeente.

De uiteindelijke ‘oogst’ aan zwerfafval was zaterdag aanzienlijk. Het meest werden peuken gevonden, gevolgd door blikjes.
Pin It