Het warmtenetwerk in regio Alkmaar is het meest duurzame grote warmtenet van Nederland. Expertise Centrum Warmte (ECW) heeft alle rapportages van warmtebedrijven over het jaar 2021 doorgespit, en het ruim 100 kilometer lange netwerk bij ons in de regio kwam als beste uit de bus. Dat netwerk loopt vanuit Alkmaar naar Dijk en Waard.

Er zijn niet alleen duizenden woningen op aangesloten, maar ook bedrijven. In Alkmaar maken bijvoorbeeld  het AZ-stadion en het Noordwest Ziekenhuis gebruik van het warmtenetwerk. In Dijk en Waard gaat het onder andere om een aantal glastuinbedrijven in het Alton gebied en de gevangenis. In heel Nederland waren er vorig jaar ongeveer 380.000 aansluitingen en dat aantal blijft groeien, ook in deze regio.

Het warmtenet bestaat uit een buizenstelsel waar warm water doorheen stroomt.  Dat water wordt opgewarmd door het verbranden van afval en biomassa bij huisvuilcentrale HVC in Alkmaar.

Sinds vorig jaar zijn warmtebedrijven verplicht om te rapporteren over de duurzaamheid van hun warmtenetten. De duurzaamheid was in 2021 in het algemeen iets beter dan in 2020. De gewogen gemiddelde CO2-emissie van grote warmtenetten (minimaal 150 Terrajoule per jaar) is 21,93 kg CO2 per Gigajoule, tegenover 23,4 kg in 2020.
 
De referentie van een CV-ketel is gemiddeld 58,5 kg CO2/GJ. De grote warmtenetten zorgen dus voor een besparing van 63 procent in CO2-emissie, ten opzicht van 60 procent in 2020. De doelstelling uit het klimaatakkoord ligt op 70% besparing in 2030.

Pin It
Bekeken: 2245x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/