De baas van de politie Noord-Holland, Wim van Vemde, wordt beschuldigd van het maken van racistische opmerkingen tegenover een zwarte collega tijdens een personeelsfeest. De nationale politie is nu een oriënterend onderzoek gestart: de politiebaas spreekt namelijk alleen van een 'ongepaste' opmerking, waar hij zijn excuses direct voor aanbood. Dit meldt NRC.

In de krant is te lezen dat de plaatsvervangend korpschef van de politie, Liesbeth Huyzer, tot een onderzoek besloot na vragen van de krant NRC. Zij wil 'duidelijkheid over wat er precies is gezegd en hoe daarmee is omgegaan'. Het gaat om een incident dat zich op 26 april dit jaar heeft voorgedaan tijdens de viering van het Suikerfeest (Iftarviering) door de politie-eenheid Noord-Holland. Daarvoor was voormalig agent Dwight van van de Vijver uitgenodigd om een lezing te houden over diversiteit en inclusie bij de politie.

Na afloop is hij naar eigen zeggen tijdens de maaltijd discriminerend beledigd door eenheidschef Van Vemde. Het NRC schrijft dat de politiebaas zou hebben gezegd dat 'de mannen op Curaçao luie en slechte vaders' zijn. Hij zou zich hierbij hebben gebaseerd op, naar eigen zeggen, ervaringen op Curaçao waar hij vier jaar werkte als politieman. Het gesprek mondde naar verluidt uit in een verhit debat over het slavernijverleden en de consequenties die dit zou hebben gehad voor het gezinsleven op de Antillen.

Tegen NRC zegt plaatsvervangend korpschef Huyzer 'dat tafelgenoten die opmerking van Van Vemde als ongepast en kwetsend hebben ervaren'. Van Vemde ontkent tegen NRC de bewuste uitlatingen te hebben gedaan. Hij geeft wel toe 'een enkele opmerking te hebben gemaakt die ongepast is en als beledigend is ervaren'. Hij zegt hiervoor direct excuses te hebben gemaakt, maar Van van de Vijver kan zich dat niet herinneren.

Afgelopen dinsdag is onder leiding van de coördinator racisme en discriminatie Johan van Renswoude een gesprek geweest tussen Van Vemde en Van van de Vijver in de hoop de zaak uit te praten. Van Vemde zegt opnieuw excuses te hebben aangeboden. Met dit onderzoek hoopt Huyzer op duidelijkheid.

NRC schrijft dat deze 'ruzie' extra pijnlijk is, omdat Van van de Vijver in december weer terugkeert bij de politie. Hij wordt adviseur in de aanpak van uitsluiting, discriminatie en racisme (bij diezelfde Van Renswoude) en gaat zich bezighouden met het bevorderen van een sociaal veilig en inclusief arbeidsklimaat bij de politie.

De politiebaas laat weten achter het onderzoek te staan en blijft zijn werk gedurende die tijd doen:  "De afgelopen weken hebben mij doen beseffen dat dit moment van excuus achteraf gezien echt niet voldoende is geweest. Dat betreur ik. Tegelijkertijd is dit voor mij een moment waarin ik inzicht heb gekregen in een blinde vlek. Je zegt gemakkelijk sorry voor iets, terwijl je eigenlijk niet beseft welke pijn je bij de ander veroorzaakt. Ik moet niet dénken dat ik de ander begrijp, maar aanvoelen wat er gebeurt bij die ander. Ik realiseer me dat ik een fout heb gemaakt en het heeft me veel geleerd", aldus Van Vemde in een bericht naar de politie-collega's.
Pin It
Bekeken: 3195x
http://web.upgriplk.ac.id/slot-demo/ https://disdukcapil.rajaampatkab.go.id/demo-pg-soft/ https://ptun-bandung.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://pbj.banggaikab.go.id/slot-gacor-maxwin/ https://jdih.kepahiangkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://simmagang.polinema.ac.id/logs/slot-demo-pragmatic/ https://setwan.klaten.go.id/slot-mahjong/ https://kkn.uniga.ac.id/slot-demo/ https://balongbendo.sidoarjokab.go.id/slot-demo-gratis/ http://simrsud.pasamankab.go.id/slot-demo/ https://klinik.bonebolangokab.go.id/pola-slot-maxwin/ https://sinona.luwukab.go.id/slot-demo/ https://berita.bonebolangokab.go.id/slot-demo/ http://sepedabaja.gorontalokab.go.id/slot-demo/ https://www.malkelapagading.com/slot-gacor-online/ https://srv-inlislite.unsulbar.ac.id/demo-pg-soft/ https://simpeg.rsudibnusina.gresikkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://inlislite.kalselprov.go.id/slot-demo/ https://bappedalitbang.kaltaraprov.go.id/slot-demo-pgsoft/ http://webgis.sinjaikab.go.id/slot-demo/ https://konsultasi.ulp.banjarbarukota.go.id/slot-demo/ https://jdih.baubaukota.go.id/assets/demo-slot/ https://stptrans.com/slot-server-luar-negeri-gacor/ https://perpus.menpan.go.id/slot-demo/ http://simpeg.ampta.ac.id/slot-demo-pgsoft/ https://intercafe.ipb.ac.id/slot-demo/ http://inlislite.vapt.blitarkota.go.id/vendor/akun-demo/ http://inlis.kulonprogokab.go.id/inlislite3/slot-demo/ https://dakota76play.azurefd.net/ https://inlis.mojokertokab.go.id/digitalcollection/slot-demo/ http://el1brary.samosirkab.go.id:415/demo-pgsoft/ https://perpustakaan.palangkaraya.go.id/slot-demo/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://www.backlinesoccer.com/ https://8.215.25.20/ https://147.139.168.127/ https://95.111.193.102/ https://stickyriceles.com/ https://usaklub.moe/ https://mpored.moe/ https://matane.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/demo/slot-demo-gates-of-olympus.html https://oconnellstbistro.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/