Het is volgend jaar klaar met het frisbeeën in de Schoorlse duinen. Het discgolf parcours, dat al meer dan tien jaar door Jan van Assem uit Camperduin wordt gerund, past volgens Staatsbosbeheer niet meer in het natuurgebied. Om de toekomst veilig te stellen, wordt er in Heerhugowaard nu een nieuwe baan aangelegd.

De kans is groot dat je nog nooit van discgolf hebt gehoord, maar het wordt steeds populairder. Zoals de naam al doet vermoeden is het een combinatie van frisbeeën en golfen. In plaats van met een balletje, ga je met een frisbee langs de verschillende holes. De bedoeling is om in zo min mogelijk beurten de frisbee in de basket te krijgen.

En de sport wint dus terrein. Het aantal banen waar je discgolf kunt spelen, neemt elk jaar toe. "Vooral tijdens de coronatijd zag je dat veel mensen het spelletje gingen ontdekken", vertelt Jan van Assem. "Ik ben er zelf niet zo goed in, maar je bent lekker sportief bezig in de natuur. Iedereen kan het ook spelen, dat is het mooie eraan."

Ruim tien jaar organiseert Van Assem discgolf in het Groeter Zandgat in de Schoorlse duinen. "In het begin wisten mensen niet wat het was, toen kreeg ik vooral kinderfeestjes. Nu is dat helemaal anders. Ik heb soms tweehonderd man in de week die komen frisbeeën." Maar Staatsbosbeheer verleent volgend jaar geen vergunning meer. "Je ziet dat de natuur veel schade ondervindt van de discgolfers", vertelt boswachter Samuelle van Deutekom aan mediapartner NH Nieuws. "Het is op zich een leuke sport, maar de frisbees vliegen overal heen en als mensen die gaan zoeken ontstaan er allerlei paadjes en daardoor ook schade aan de vegetatie."

Van Assem vindt dat er met twee maten gemeten wordt en snapt niets van het besluit. "Het is doodzonde en ik ben er ook echt boos over. Mountainbikers en wandelaars zijn hier ook welkom. We spelen het spel ook in de speelkuil waar iedereen mag lopen, dus ik begrijp niet zo goed wat dat voor kwaad kan." Volgens boswachter Van Deutekom is de druk op het gebied in de coronatijd ontzettend toegenomen. Daarom wordt er kritischer gekeken naar wat wel en niet past in het natuurgebied. "We zijn ook gestopt met de Segway tour en slackline (een soort koorddansen red.). We vinden het niet langer wenselijk. Een jaar van tevoren hebben we al aangegeven dat we ermee stoppen en willen ook helpen met opruimen."

Om in de toekomst toch te kunnen discgolfen is Van Assem samen met zijn compagnon Daniël Kraak in het Park van Luna in Heerhugowaard bezig met het aanleggen van een nieuwe baan. "Hier komt een 18-holes baan met verschillende niveaus", vertelt Kraak. "Het is natuurlijk heel anders dat in de duinen, maar het is ook een prachtige plek."
Pin It
Bekeken: 2508x