Als het aan de officier van justitie ligt krijgt de 25-jarige Wesley van der W. uit Breezand geen gevangenisstraf opgelegd van de rechter. Van der W. stak in december vorig jaar een vriend in de brand in Heerhugowaard en zou ontoerekeningsvatbaar zijn. De aanklager heeft tbs met voorwaarden geëist.

Een psycholoog en psychiater adviseerden een aantal weken geleden al de tbs-maatregel. "Hij verkeerde in een psychose", zeggen de deskundigen. "Hij had last van waanbeelden." Zelf stelt de twintiger dat de psychische problemen begonnen toen hij in november 2021 uit een afkickkliniek is ontslagen. Hij moest meer dan tien pillen per dag slikken en merkte dat hij mentale problemen kreeg.

Terug naar eind december vorig jaar. Van der W. plaatst waxinelichtjes rond het slachtoffer, giet een vloeistof over het lichaam en probeert vluchtwegen af te sluiten. Wonder boven wonder overleefde de vriend het incident, maar ongeschonden komt hij er niet vanaf. De Heerhugowaarder heeft tweedegraads brandwonden op zijn rug, enkels en voeten. Het slachtoffer moest verschillende operaties ondergaan en stelt een trauma opgelopen te hebben.

De rechter zal over twee weken oordelen wat een passende straf is voor de verdachte van de poging tot moord en brandstichting. Daarbij wordt ook gekeken naar het advies van de deskundigen.
Pin It
Bekeken: 800x