Het is misschien wel het grootste onderzoek ten noorden van Amsterdam op dit moment: zeven mensen worden verdacht van het plegen van zeven overvallen in een jaar tijd. Dinsdag blijkt dat een ex-vriendin zegt te weten wie Sjaak Groot heeft doodgeschoten en durft een andere getuige 'wegens angst voor represailles' alleen anoniem te verklaren over de overvalbende.

In de rechtbank van Alkmaar zaten dinsdag de verdachten Dut M. uit Alkmaar, Deniz R. uit Obdam en Opmeerder Mark V.. Samen met vier anderen worden zij door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als leden van een meedogenloze overvalbende die in één jaar tijd zeven keer toesloegen. Toch ging het tijdens de zitting voornamelijk over een man die er niet was: Glenn V. uit Noord-Scharwoude. Hij wordt verdacht van de overvallen in Nieuwe Niedorp, De Goorn, de dodelijke in Berkhout en in zijn eigen dorp Noord-Scharwoude. Naast dat er DNA van hem is gevonden op het vuurwapen dat op meerdere plekken is gebruikt, blijkt zijn moeder over zijn betrokkenheid te hebben verklaard.

Zo herkende ze naar eigen zeggen haar zoon op beelden van Opsporing Verzocht. Door zijn loopje en haar dat onder de bivakmuts vandaan kwam. Ook zou hij in huis openlijk met anderen over de overvallen hebben gesproken. Recent kwamen daar ook nog verklaringen van zijn ex-vriendin bij. Zij wijst hém aan als de schutter bij de overval op Sjaak Groot en hem dus heeft gedood. Ook verklaart ze bijvoorbeeld sigaretten die buit zijn gemaakt bij de overval op het tankstation bij haar ex thuis te hebben gezien.

'"In de verklaring van 32 pagina's spaart ze niemand. Ze noemt man en paard", zei advocaat van Mark V. uit Opmeer Bob Tijkotte hierover. Zo zou ze ook hebben gezegd dat Mark V. uit Opmeer bij een overval chauffeur was. Daarnaast ligt er tegen hém ook al bewijs uit chatgesprekken over een geldbedrag dat in het Gelderse Reumel bij de slachtoffers thuis zou liggen. Het OM ziet zowel Glenn V. als Mark V. dan ook als twee van de aanvoerders van de groepering.

"Dit is een criminele organisatie. We denken dat vier mannen behoren tot de vaste kern en anderen komen en gaan", aldus één van de drie officieren van justitie die inmiddels aan deze megazaak werken in de rechtbank. Volgens haar schuwt deze bende geweld niet: slachtoffers worden gemarteld, gewurgd en beschoten. Daarnaast zouden ze getuigen hebben geprobeerd te beïnvloeden, een getuige hebben bedreigd en durft bijvoorbeeld één persoon alleen te verklaren als dat anoniem kan.

De advocaten bepleiten dinsdag dat er geen bewijs is, 'alleen van horen zeggen'. "De getuigenissen die er zijn: al deze mensen waren er niet bij", aldus Geert-Jan Kruizinga, advocaat van verdachte Deniz R.

Het feit dat van de rechtbank dinsdag toestond dat er binnenkort een getuige anoniem wordt gehoord bij de onderzoeksrechter vindt hij discutabel - die persoon zegt meer informatie te hebben over de zaak, maar is volgens bronnen rondom het onderzoek bang voor represailles. "Ik kan dan niet toetsen hoe betrouwbaar deze verklaringen zijn", ligt de raadsman daarover na de zitting toe tegen mediapartner NH Nieuws. Ook zijn cliënt uit Obdam wordt door het OM gezien als 'de harde kern' en tegen hem ligt een verdenking van betrokkenheid bij in ieder geval drie overvallen.

De andere verdachten, Ruveïni M. (volgens het OM de vierde spil), een Heerhugowaarder (die is nog niet voorgekomen) en dus Glenn V. moeten later dit jaar voorkomen in een tussentijdse zitting. De zevende verdachte, een Rotterdamse (de partner van M.) is als enige onder voorwaarden vrij vanwege de zorg voor haar kind.
Pin It
Bekeken: 4315x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/