Drie verdachten van de dodelijke overval op Berkhouter Sjaak Groot blijven langer in voorarrest. Hun advocaten vroegen om vrijlating omdat sommige mannen al bijna een jaar vastzitten en er volgens hen geen bewijs is. Maar de rechter wees de verzoeken af.

De drie mannen, Dut M. uit Alkmaar, Deniz R. uit Obdam en Opmeerder Mark V., zouden volgens het Openbaar Ministerie onderdeel uitmaken van een gewelddadige bende van in totaal zeven overvallers. Behalve de dodelijke overval op Sjaak Groot uit Berkhout, zou de groep in wisselende samenstellingen verantwoordelijk zijn voor nog eens zes andere berovingen. En daarbij werd geweld niet geschuwd. Slachtoffers werden geslagen en soms zelfs beschoten. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een criminele organisatie met een harde kern van vier personen en anderen die komen en gaan.

Maar volgens de advocaten ontbreekt het aan bewijs. Dut M. verklaarde in eerste instantie wel betrokken te zijn geweest bij de beroving van Sjaak Groot, maar hij zou weg zijn gegaan nog voordat ze binnen waren. Omdat ze teveel lawaai maakten en Sjaak thuis bleek te zijn. "Een jaar na zijn arrestatie is er nog steeds niks wat de verklaring van mijn cliënt weerspreekt. Naarmate de tijd vordert, komt de lat om hem vasthouden hoger te liggen", aldus zijn advocaat Puck Metgod die daarmee aangaf dat die lat volgens haar niet wordt gehaald.

De advocaat van Deniz R., Geert-Jan Kruizinga, was ook kritisch op het bewijs dat het OM zegt te hebben. "Verklaringen rammelen aan alle kanten. Niks plaatst hem op het plaats delict."

Toch zijn er volgens de rechter nog voldoende redenen om de drie langer vast te houden. Deniz R. en Mark V. worden momenteel psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Wat het OM betreft gaat dat ook gebeuren met Dut M. Daarover moet door de rechter-commissaris nog een besluit worden genomen.

De andere verdachten moeten op 31 oktober en 8 november tussentijds voor de rechter komen. Het gaat volgens mediapartner NH Nieuws waarschijnlijk nog wel een jaar duren voordat ook duidelijk wordt of en welke straffen er volgen.
Pin It
Bekeken: 1704x