De gemeente Dijk en Waard is er niet blij mee dat meerdere woonwagenbewoners uit protest op een parkeerplaats in Sint Pancras staan. De mensen, die zichzelf woonwagenstrijders noemen, trekken al enkele maanden van plek naar plek om duidelijk te maken dat ze een goede staanplaats voor hun woonwagens willen.

Eerder protesteerden de 'strijders' nog alleen in Alkmaar, maar nu staan ze net over de gemeentegrens op de parkeerplaats van het voormalige tuincentrum Overvecht in Sint Pancras. Daarmee lijken de woonwagenbewoners het probleem van Dijk en Waard geworden. "We zijn niet blij met het illegaal betreden van welke locatie dan ook", zegt een woordvoerder van de gemeente, "Maar we verwachten dat er op korte termijn een oplossing komt van Alkmaar."

Dat de woonwagenbewoners nu op grondgebied van Dijk en Waard staan betekent niet dat ze Alkmaar achter zich laten. "We hebben een stuk of vijf plekken in Alkmaar in gedachten waar we de komende winter zouden kunnen staan, want het gras word nu een grote modderpoel.", zo liet een woordvoerder van de groep Alkmaar Centraal weten.

Om de situatie van de Alkmaarse woonwagenbewoners goed te begrijpen, is het belangrijk om eerst even uit te zoomen naar het landelijke beleid. Veel gemeenten 'worstelen' met woonwagengroepen. Door 'ordeproblemen' en 'kleine of grote criminaliteit' houden gemeenten de woonwagenlocaties het liefst zo klein mogelijk. "Of proberen ze die helemaal te laten verdwijnen door geen nieuwe woonwagens toe te laten", meldde de NOS. Dat 'uitsterf- en afbouwbeleid' konden gemeenten voeren nadat in de jaren negentig de Woonwagenwet werd afgeschaft. Als een woonwagen als gevolg van bijvoorbeeld overlijden of verhuizing niet meer bewoond werd, kozen gemeenten er vaak voor om die woonwagen niet meer opnieuw te laten bewonen.
Dit beleid werd ook in Alkmaar gevoerd. Wel beloofde de gemeente dat een deel van de woonwagenplekken die in eerste instantie werden weggehaald later op een andere plek beschikbaar zouden worden gemaakt. Dit om de bewoners meer over de gemeente te verspreiden. Veel van de bezetters van de chalets die voor Oekraïense vluchtelingen zijn bedoeld, wonen na de afschaffing van de Woonwagenwet tegen hun wil in een regulier huis. Ook volgende generaties kwamen niet meer voor een woonwagen in aanmerking en belandden op een wachtlijst. Inmiddels telt deze lijst in Alkmaar rond de negentig namen.

Pin It
Bekeken: 4025x
https://ee.itk.ac.id/data/