Cardioloog in opleiding Tjerk Opstal heeft de Pieter van Foreestprijs gewonnen. De Alkmaarder won de wetenschapsprijs met een manier om een nieuw hartinfarct te voorkomen.

Uit het onderzoek van Opstal blijkt dat het eeuwenoude geneesmiddel colchicine goed werkt om geen hartinfarct meer te krijgen. Patiënten hebben met het middel dertig procent minder kans op het ontstaan van een nieuw hartinfarct. Opstal: "Een van de risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten is vaatwandverkalking. Met dit middel gaat die verkalking langzamer of wordt die zelfs gestopt."

Op dit moment wordt colchicine ingezet voor onder meer de behandeling van jicht. Dat colchicine direct na een hartinfarct schade aan het hart voorkomt, bleek al eerder uit een studie. Met het onderzoek van Opstal is duidelijk geworden dat het middel ook werkt bij patiënten die al jarenlang klachtenvrij zijn.

De Pieter van Foreestprijs wordt jaarlijks toegekend voor de beste wetenschappelijke publicatie waarbij patiënten uit het Noordwest Ziekenhuis betrokken zijn en is een stimulans voor wetenschappelijk onderzoek binnen de ziekenhuisgroep.

Pin It
Bekeken: 6214x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/