Alle mannen verdacht van rellen bij het AZ-stadion in Alkmaar een jaar terug zijn door de politierechter schuldig bevonden, op eentje na. De veertien verdachten stonden maandag en afgelopen donderdag terecht vanwege geweldpleging en lokaalvredebreuk. Eén was bedreiging ten laste gelegd. Tien verdachten, onder andere uit Alkmaar, Egmond aan den Hoef, Heerhugowaard overwegen hoger beroep. Zij zouden buiten het stadion gebleven zijn.

Op 20 november 2021 trok een groep van rond 150 mensen naar het AZ-stadion tijdens wedstrijd AZ-NEC, die zonder publiek werd gespeeld vanwege corona. Er werd vuurwerk afgestoken en in de zevende minuut brak een deel van de groep met geweld het stadion in. Tot grote schrik van agenten en stewards, verklaarden zij. Veertien mannen van 18 tot 35 jaar werden in de maanden erna getraceerd, volgens het Openbaar Ministerie aan de hand van videobeelden, getuigenissen en WhatsApp-gesprekken.

Tegen alle verdachten zijn deze week taakstraffen van 240 uur, voorwaardelijke celstraffen van drie maanden en een strafrechtelijk stadionverbod geëist, omdat zij volgens het OM die avond 'bewust de confrontatie opzochten en meegingen in een aanvalsgolf'. De politierechter besloot anders, aldus het NHD. Een 24-jarige Alkmaarder, degene die ook van bedreiging werd verdacht, kreeg 180 uur taakstraf, twee weken voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Twaalf kregen een taakstraf van 120 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf. Géén strafrechtelijk stadionverbod opgelegd. Eén van de Alkmaarders werd alleen aan lokaalvredebreuk schuldig bevonden en kreeg 450 euro boete.

"Wij beraden ons op hoger beroep, omdat een paar echt niet in het stadion zijn geweest en daar nu wel voor zijn veroordeeld", zei de advocaat van negen verdachten Joost Kleiman tegen mediapartner NH Nieuws. Zijn cliënten komen uit Alkmaar, Egmond aan den Hoef, Heerhugowaard en Limmen. Een aantal reageert volgens de raadsman 'gelaten' op de uitspraak, die volgens hem 'stevig' is.

"Zij denken: waarom krijg ik voor mijn kleinere aandeel dezelfde straf als de mannen die wél in het stadion zijn geweest? Ze hebben van tevoren niet gefantaseerd over rellen of zich bemoeid met de groeps-app en waren alleen bíj het stadion, zonder kwade bedoelingen. Net zoals zoveel anderen die daar óók waren die avond."

Ook advocaat Christian Visser van de Alkmaarder die alleen werd beboet overweegt hoger beroep. "Hij is namelijk alleen even op de parkeerplaats van AZ geweest en dat is volgens mij vrij toegankelijk." Visser erkent dat wat er die avond heeft plaatsgevonden 'ernstig' is. "En het politieonderzoek lastig, maar dat is geen criterium. Dan moeten ze beter hun werk doen."

Volgens hem zit in het dossier echter niets over de individuele rol van de verdachten bij de geweldpleging. "En daar is het strafrecht wel voor. Ik denk dat er angst is om mensen vrij te spreken. Dat zou dan namelijk wel wat teweegbrengen". Visser weet nog niet of zijn cliënt zit te wachten op een hoger beroep, een proces dat een jaar zal duren.

De andere twee advocaten van twee verdachten waren niet bereikbaar voor een reactie. OM en verdachten hebben nog een kleine twee weken om hoger beroep in te dienen.
Pin It
Bekeken: 1339x