Het college van Dijk en Waard heeft getekend voor de huur van het Transferium voor de komende vijf jaar. Daarmee behoudt de gemeente voor de komende jaren een goede tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Mochten ze eerder naar huis gaan, dan kan de voormalige jeugdinstelling aan De Vork worden ingezet voor tijdelijke opvang van bijvoorbeeld jongeren en inwoners met een urgentieverklaring.

"Het is mooi dat we deze optie tot langere huur hebben gekregen. Het biedt voor langere tijd zekerheid en rust voor de mensen die er nu wonen", laat burgemeester Maarten Poorter weten. "We zijn ook erg blij met de particuliere opvang in onze gemeente. Samen met hen vangen we momenteel meer Oekraïense vluchtelingen op dan de taakstelling die we van het Rijk hebben gekregen. Maar we verwachten dat de instroom vanuit Oekraïne nog aanhoudt en gemeenten gevraagd wordt meer Oekraïners op te vangen."

Er verblijven nu ongeveer 230 Oekraïners in het Transferium. Onlangs is de bovenverdieping heringericht zodat er nog 30 bij kunnen. Het Rijk vergoedt de huur sowieso tot maart 2024 uit de garantstelling voor gemeenten. De gemeente heeft een optie om na vijf jaar de huur met nog eens vijf jaar te verlengen.
Pin It
Bekeken: 562x