Het is nog even afwachten of inwoners van Dijk en Waard tijdens de jaarwisseling vuurwerk mogen afsteken. De gemeente overweegt een algeheel vuurwerkverbod, zo meldt een woordvoerder aan Dijk en Waard Centraal. Eerder hebben onder meer Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn besloten dat vuurwerk afsteken ook rond de jaarwisseling verboden is.

"Bij ons ligt de vraag deze week op tafel", stelt de woordvoerder. Al weken hebben inwoners van Stad van de Zon vuurwerkoverlast. Samen met haar hondje loopt Saskia de Groot meerdere keren per dag door de wijk. Ze woont pas net in Heerhugowaard en het valt haar op hoeveel vuurwerk er wordt afgestoken. "Ik ben de wanhoop nabij. Door het vuurwerk schrikt mijn hond enorm. Hij durft niet eens meer zijn behoefte te doen."

Raadslid Carola van 't Schip van DOP vermoedt dat de overlast erger is dan andere jaren. "Ze steken vuurwerk af bij losloopgebieden en speeltuintjes. Ik spreek ze zo nu en dan aan. Ze hebben vooral een luisterend oor nodig." Van 't Schip heeft raadsvragen gesteld en roept het college op tot actie: "Zorg ervoor dat er meer aandacht is voor dit probleem. Schrijf erover op bijvoorbeeld de sociale media pagina's van de gemeente."

Joost Zaat is gepensioneerd huisarts, was adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en schrijft columns voor de Volkskrant. Wat hem betreft kan het vuurwerkverbod niet snel genoeg ingesteld worden. "Jaarlijks zijn er bijna vijfhonderd gewonden. De helft van de slachtoffers is jonger dan achttien jaar en moet soms een heel leven verder zonder oog of ledemaat. Er is geen ongezonder feestje dan de jaarwisseling."
Pin It
Bekeken: 1615x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/