De Dijk en Waardse coalitie is geklapt, dat nieuws kwam maandagavond naar buiten. DOP, Lokaal Dijk en Waard en Senioren Dijk en Waard hebben geen vertrouwen meer in de VVD. In een brief stellen de partijen dat ze gesprekken voeren met GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Maandagavond was ook meteen al een eerste niet-inhoudelijke kennismaking georganiseerd.

Een coalitie met zoveel partijen lijkt omslachtig en lastig, maar dat is het zeker niet, zo houdt fractievoorzitter Soledad van Eijk van GroenLinks Dijk en Waard Centraal voor. "Ik wist voor dit weekend ook nog van niks, maar merkte tijdens de begroting al dat het niet lekker liep. We kregen een aantal dagen geleden een belletje of we wilden nadenken om mee te werken in de coalitie. Ik moest toen gelijk denken aan een coalitie met ook de PvdA en ChristenUnie erbij. We hebben lokaal namelijk hetzelfde geluid."

Ook de PvdA hoefde niet lang na te denken. "Wanneer je de kans krijgt om te besturen moet je dat doen", vindt fractievoorzitter Naïma Ajouaau van de PvdA. Dat de partij samen met GroenLinks en ChristenUnie begin januari samen al een vijfpuntenplan hebben ingediend betekent dat er al nauw wordt samengewerkt. Van een fusie is echter geen sprake. "In principe zijn we nog drie losse partijen. Op de nuance verschillen we nog wel, maar tot dusver gaat de samenwerking goed. Het is wel nog te vroeg om samen te gaan."

En ook wat Fred Ruiten van ChristenUnie betreft ligt een fusie tussen de drie partijen niet in het verschiet. "Op veel vlakken zijn we het met elkaar eens, maar we moeten ook goed kijken naar waar onze kiezers het meest tot hun recht komen. Sommige onderwerpen zijn we principieel op tegen en dat blijft ook zo." Ruiten benadrukt dat er maandagavond gesproken is met de coalitie, PvdA en GroenLinks, maar dat zaterdag pas inhoudelijk wordt gesproken over een coalitie. "Naar onze mening missen er belangrijke punten in het coalitieakkoord en daarom zijn we ook gekomen met dat vijfpuntenplan. Laten we vooral eerst kijken waar we het meeste kunnen doen voor onze kiezers."

Met de veranderingen gaat niet alleen de VVD uit de coalitie, maar is Falco Hoekstra ook geen wethouder meer. Van Eijk: "Dat is vervelend voor Falco, maar er is voor hem geen plek meer binnen de coalitie. Ik ben niet bij de gesprekken geweest, dus ik kan niks zeggen over wat er is gebeurd en wie wat heeft gezegd. Het is nooit fijn als er splitsingen zijn." Of er drie wethouders bijkomen? "Ja, dat vind ik wel wat overdreven. Het lijkt me een goed idee om iemand met kennis van financiën op deze wethouders positie te zetten. Zodat er snel duidelijkheid is." Ook Ajouaau wil eerst de gesprekken afwachten. "Maar zeker is dat drie wethouders erbij wel veel is."

Het lijntje naar Ruiten is dan natuurlijk snel gelegd. Hij is immers financieel professional en staat open voor een functie als wethouder als hij 'wordt gebeld'. "Ik vind veel dingen leuk en heb ervaring in verschillende besturen. Maar het is ook niet zo dat ik mijn spullen heb ingepakt op mijn werk, want ik zit daar goed."

Na ruim tien maanden is de coalitie in Dijk en Waard coalitie geklapt. In een brief stellen De Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP), Lokaal Dijk en Waard (LDW) en Senioren Dijk en Waard (SDW) geen vertrouwen meer te hebben in de VVD. Volgens de partijen is de conclusie getrokken dat de VVD-fractie fundamenteel verschilt van de rest van de coalitie. VVD-wethouder Falco Hoekstra is verbijsterd over het besluit van de coalitiepartijen. "We hebben vorige week een goed gesprek gehad en dat bood handvatten om door te praten", zei Hoekstra maandag tegen Dijk en Waard Centraal.

Pin It
Bekeken: 838x
http://fastekkln.kemenkopmk.go.id/slot-online-gacor/ http://skp.bkpsdm.ketapangkab.go.id/live-draw-hk/ https://perpustakaan.wicida.ac.id/demo-pg-soft/ http://inlis.lamongankab.go.id/slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/toto-macau/ https://perpusda.sukoharjokab.go.id/slot-demo/ https://simkerma.polinema.ac.id/demo-slot/ https://bakesbangpol.situbondokab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://e-perpustakaan.kemendesa.go.id/live-sgp/ http://inlislite.pustaka.sumbarprov.go.id/slot-demo/ https://pabukon.purwakartakab.go.id/slot-gacor/ http://inlislite.palembang.go.id/live-sgp/ http://sipmk.kemenkopmk.go.id/slot-gacor/ https://sikomik.mojokertokab.go.id/slot-gacor-terpercaya/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://jdih-dprd.murungrayakab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://inlislite.palembang.go.id/rtp-live-slot/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-gacor/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-demo/ https://mpoten.berkeleywellbeing.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/