Het ís een WK-lied, maar wel íetsje anders dan we gewend zijn: rapcoreband Steenkoud uit Heerhugowaard wil de oranje voetbalkijker een spiegel voorhouden met het nummer 'Maffifa'. Inderdaad, het woord is een combinatie van maffia en FIFA. "Ik moest de boosheid echt even kwijt", zegt zanger Robert-Jan.

In een oefenruimte in Heiloo leiden de gitaren van Steenkoud het nummer in. "Bloed aan de paal is normaal", zingt Robert-Jan daarna in bijzijn van mediapartner NH Nieuws. Ongeveer een jaar geleden bedacht de Heerhugowaarder de titel en wat later de tekst voor het nummer. "Het lied gaat over de FIFA en hoe de voetbalbond maar één ding belangrijk vindt: zoveel mogelijk geld verdienen. Massa is kassa voor de FIFA. En wij doen daaraan mee, wij kijken ernaar."

Sinds het WK voetbal is Qatar is gestart, is de internationale voetbalbond nog meer onderwerp van gesprek. Spelers zijn gewaarschuwd dat ze geel krijgen als ze een OneLove-band om hun arm dragen. Toeschouwers worden nog wel eens gedwongen om ze af te doen. De FIFA laat het gebeuren. Eerder berichtten media al dat de stadionbouwers onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken en wonen, en dat er bij de bouw vele doden zijn gevallen. Voetbalfans zitten klem tussen hun liefde voor de sport en hun weerstand tegen de sancties en schendingen van mensenrechten.

Bassist Robby was meteen enthousiast toen hij de eerste zinnen van Maffifa hoorde en schreef de muziek erbij. "Het klinkt echt goed. Ik heb drie zoons en die zingen het mee. Ze begrijpen meteen waar het over gaat". Net als andere teksten van Steenkoud, bevat ook dit nummer grammaticale knipoogjes. Er zitten Cruijffiaanse verwijzingen én er is een 'rolletje' voor Louis van Gaal. Gitarist Michel: "Het is ergens grappig, maar gaat wel over een heel serieus onderwerp."

Bij het opnemen en spelen van Maffifa zit een aantal bandleden, net als veel andere voetbalfans, met een dubbel gevoel. "Ik hou zo van het spelletje voetbal. Ik moet ook mijn shot hebben en kijk de wedstrijden dus wel. Hypocriet? Ja, ik snap wel dat je dat zegt", aldus Robert-Jan.

De leadzanger speelde jarenlang bij HSV in zijn woonplaats. "Daar heb ik de rapper van onze band Camiel ook ontmoet. Maffifa is dan ook geen protestlied. Maar meer een middelvinger, een goede manier om via muziek wat te uiten en daar hopelijk gelijkgestemden mee te vinden."

Camiel: "We willen luisteraars - en misschien ook wel onszelf - een spiegel voorhouden. En wie weet kunnen we uiteindelijk wel wat teweeg brengen." Zoals wat dan? "Dat een wereldkampioenschap in Saudi-Arabië níét doorgaat", aldus Robert-Jan. "Want dat [het wel doorgaat] lijkt al vast te staan. Dat heeft de FIFA gewoon al bepaald. En dan zullen er weer veel doden vallen".

Maffifa van Steenkoud is te vinden op Spotify en er is merchandise te koop.
Pin It
Bekeken: 1081x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/