Vertrouwen, het was maandagavond misschien wel het meest gehoorde woord tijdens het spoeddebat in Dijk en Waard. Het debat werd door het CDA, D66 en VVD aangevraagd naar aanleiding van de coalitiebreuk. "Het college is gevallen en ik snap dat de drie partijen samen in een achterkamertje een nieuwe coalitie willen maken, maar we moeten eerst een openbaar debat voeren", zegt fractievoorzitter Jasper John van het CDA. "We willen dat de partijen verantwoording gaan nemen."

Het is stil in de gemeenteraad van Dijk en Waard. "Wat is de afgelopen week heftig en onstuimig geworden", zegt voormalig wethouder Falco Hoekstra. "Ik was nog niet klaar. Zorg goed voor mijn gemeente. "Onder luid applaus verlaat hij de raadszaal. Jasper John: "We raken een goede wethouder kwijt. Zeer gewaardeerd in de gemeente en de regio."

Fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL zette het meteen maar stevig neer: "Wat we hier doen is circus. Wat er met de VVD is gebeurd, is een waarschuwing voor de nieuwe coalitiepartijen. Als je buiten de lijntjes kleurt, wordt dat niet op prijs gesteld." Ook Anja Grim van D66 begrijpt de gang van zaken niet: "Hoe kunnen inwoners nog vertrouwen hebben in de politiek, als dit de omgangsvormen in de landelijke en lokale politiek zijn." Wethouder John Does (DOP) kijkt de raadszaal rond en reageert: "Vertrouwen is de basis van een coalitie en ja, als er geen vertrouwen is, wordt het lastig."

Het was een pittig spoeddebat, en lang geleden dat het zo knetterde in de raadszaal in Heerhugowaard. Het maakte voor de ontstane situatie echter geen verschil. En ook niet voor de wijze waarop deze afgewikkeld zal gaan worden. De route is bepaald en de regie in stevige handen. Wethouder René Schoemaker (DOP) tegen Dijk en Waard Centraal: "De coalitieperiode begon al 'een beetje moeilijk'. In de eerste vergadering viel VVD-fractielid Jasper Nieuwenhuizen zijn eigen wethouder aan. Maar het amendement dat de VVD met de ChristenUnie over de OZB indiende tijdens de begroting is echt de druppel geweest", zegt Schoemaker tegen Dijk en Waard Centraal.

Op de opmerking dat er dan nu toch in zee wordt gegaan met de andere partij van dat amendement, reageert hij: "En ja, om nu een coalitie met de ChristenUnie te vormen kan een risico genoemd worden, maar ik denk dat we er met wederzijds vertrouwen wel komen."

 

Coalitiepartijen Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP), Lokaal Dijk en Waard (LDW) en Senioren Dijk en Waard (SDW) hebben vorige week in een brief gemeld dat ze gesprekken voeren met GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Een coalitie met zoveel partijen lijkt omslachtig en lastig, maar dat is het zeker niet, zo houdt fractievoorzitter Soledad van Eijk van GroenLinks Dijk en Waard Centraal voor. "We kregen een aantal dagen geleden een belletje of we wilden nadenken om mee te werken in de coalitie. Ik moest toen gelijk denken aan een coalitie met ook de PvdA en ChristenUnie erbij. We hebben lokaal namelijk hetzelfde geluid."

Pin It
Bekeken: 958x
https://jdih.menlhk.go.id/slot-gacor-online/ https://sikurikulum.polinema.ac.id/slot-demo-pragmatic/ https://www.oceanic-saunas.eu/rtp-live/ https://majorzeman.eu/slot-demo/ https://bahama.digital/slot-demo/ https://www.parcoursmetiers.tv/uploads/slot-demo/ https://www.rioquente.com.br/slot-demo/ https://www.oceanic-saunas.eu/slot-demo/ https://nasrsolar.com/slot-demo/ https://www.irslawproblems.com/slot-demo/ https://www.bethlatimermd.com/slot-demo-pragmatic/ https://www.tyllcz.eu/slot-demo/ https://drift82.com/togelsgp/ https://gozlvet.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/rtp-live/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.pilipiuk.com/slot-demo/ https://hprrov.com/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/