Op veel plekken krijgen minderjarigen nog altijd zonder problemen alcohol mee. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de zestien gemeenten in de regio Noord-Holland Noord en de GGD. In de regio's Alkmaar, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland kan ruim 60 procent van de jongeren alcohol kopen. Vooral sportkantines scoren slecht, schrijft mediapartner NH Nieuws.

Wie na het sporten in de kantine een biertje probeert te kopen, krijgt die in bijna 90 procent van de gevallen mee, zo ontdekten mysteryshoppers van 16 en 17 jaar die tussen juli en oktober van dit jaar verkooppunten af gingen. Dat is een opvallende uitkomst, aangezien in 2019 bleek dat daar slechts een kwart van de jonge sporters een drankje kon bestellen.

Maar de sportkantine is niet de enige plek waar jongeren vrij gemakkelijk een drankje meekrijgen. Zo lukt dat ook nog in ruim 65 procent van de cafetaria's en meer dan 70 procent van de horeca. Waar het wel lastiger is om drank mee te krijgen, is bij de slijterijen en supermarkten. Vooral bij onbemande kassa's is dat ingewikkeld: slechts 15 procent van de minderjarigen lukt het om daar alcohol mee te krijgen.

Voor de coronapandemie was er juist een stijgende lijn te zien: na elk onderzoek werd er meer gehandhaafd op de leeftijdsgrens voor alcohol dan de twee jaar ervoor. In 2019 kreeg 55 procent van de jongeren geen drank mee. Dat is nu gedaald naar gemiddeld 37,6 procent. Burgemeester Toon Mans van Castricum vindt dat de resultaten van het onderzoek tegenvallen. "Het is nog steeds te makkelijk om onder de 18 jaar aan alcohol te komen. Laat deze resultaten voor alle betrokkenen, zowel gemeenten als verkooppunten, een stimulans zijn om meer te doen aan bewustwording, preventie en handhaving."

De regio geeft aan langdurig te willen inzetten op op campagnes om jongeren, ouders en alcoholverstrekkers bewust te maken van die leeftijdsgrens. Daarbij zal de focus voor de komende periode nadrukkelijk liggen op de sportverenigingen en hun kantines. Te denken valt aan voorlichtingscampagnes voor jongeren en ouders, activiteiten op scholen en advies geven aan sportkantines. Ook werd geadviseerd om doelgerichter toezicht te houden en te handhaven en het organiseren van informatiebijeenkomsten voor verkooppunten.
Pin It
Bekeken: 2563x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/