De 56-jarige E.D. uit Heerhugowaard heeft een voorwaardelijke celstraf van vier maanden gekregen, met een proeftijd van twee jaar en een verplichte behandeling voor zijn drugsgebruik. Ook krijgt hij een taakstraf van 100 uur. Dat besloot de rechtbank in Alkmaar vrijdagmiddag. Afgelopen zomer, op 30 augustus, liep de man rond in het Singelpark met een bijl en bedreigde die avond drie 15-jarige jongens.

Op die zomeravond krijgt de politie rond vijf voor acht een melding binnen dat een groepje jongens even daarvoor is bedreigd door een man met een bijl in het Alkmaarse Munnikkenbolwerk. De bedreigde jongens verklaren dat ze E. D. tegenkwamen op de Emmabrug en dat hij een telefoon wilde lenen. Dat weigeren ze en na een korte woordenwisseling vervolgen de jongens hun weg.

Ze besluiten via een andere route naar de stad te lopen. Bij het Clarissenbolwerk komen ze E. D. opnieuw tegen. Op camerabeelden is vervolgens te zien dat E. D. een wenkend handgebaar maakt en daarna een bijl tevoorschijn haalt. Terwijl hij een sprintje trekt richting de jongens, roept een van hen: "Hij heeft een bijl", en zetten het alle drie op een lopen. In paniek bellen de jongens niet veel later naar 112. Met een helikopter en meerdere auto's zet de politie een grootse zoekactie op touw. Diezelfde avond wordt E.D. aangehouden en verhoord. In een tas die hij bij zich droeg, vond de politie inderdaad een bijl.

E. D. stond vrijdagmiddag tegenover de politierechter in Alkmaar voor vier verschillende strafbare feiten. Naast het rondlopen en het dreigen met een bijl, staat hij volgens mediapartner NH Nieuws ook terecht voor heling, het onrechtmatig gebruik van twee gestolen fietsen. Dat hij met een bijl door het stadspark liep en daarmee minderjarigen bedreigden ontkent E. D. niet. Maar dat er sprake was van kwade zin en dat hij de jongens iets aan wilde doen, is volgens hem niet waar.

In die verklaring gaat de rechter niet mee. "U kunt hoog en laag springen dat het niet de bedoeling was hen bang te maken. Maar door achter hen aan te rennen met een bijl in de hand, heeft u zich schuldig gemaakt aan bedreiging." Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 100 uur. Komt hij de voorwaarden niet na, dan moet hij alsnog de cel in.

Een van de twee aanklachten van fietsenheling is in de uitspraak van de rechter komen te vervallen. "Er is geen aangifte gedaan en we kunnen onvoldoende vaststellen dat deze is gestolen. Hiervan spreken we u vrij", verklaart de rechter. Volgens de rechter is E. D. al heel wat keren met justitie in aanraking gekomen en veroordeeld, voor met name heling of diefstal. "Dat speelt in uw nadeel", stelt de rechter. "Zonder heler geen steler. U heeft al eerder nieuwe kansen gekregen, maar als u die niet grijpt, heeft u deze straf natuurlijk helemaal aan uzelf te danken."
Pin It
Bekeken: 2181x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/