GroenLinks, PvdA en ChristenUnie nemen definitief plaats in de coalitie van Dijk en Waard. De partijen gaan samenwerken met de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP), Lokaal Dijk en Waard (LDW) en Senioren Dijk en Waard (SDW). Fred Ruiten van de ChristenUnie wordt wethouder en is daarmee de opvolger van Falco Hoekstra.

Vorige maand maakten de DOP, LDW en SDW bekend dat samenwerken met coalitiepartij VVD niet meer haalbaar was. De partijen spraken over een aantal 'onoverbrugbare problemen', die een samenwerking in de weg staan. VVD-wethouder Falco Hoekstra reageerde verbijsterd op de coalitiebreuk, maar volgens wethouder René Schoemaker (DOP) begon de coalitieperiode 'al een beetje moeilijk'. "In de eerste vergadering viel een VVD'er zijn eigen wethouder aan", vertelde Schoemaker tegen Dijk en Waard Centraal. "Maar het amendement dat de VVD met de ChristenUnie over de OZB indiende tijdens de begroting is echt de druppel geweest."

Opvallend: ChristenUnie, de mede-indiener van het amendement dat zorgde voor de coalitiebreuk, zit nu in de coalitie. Op de opmerking dat in zee wordt gegaan met de andere partij van dat amendement, reageerde Schoemaker: "Het kan een risico genoemd worden, maar ik denk dat we er met wederzijds vertrouwen wel komen."

Fred Ruiten werkt op dit moment in de financiële sector en was jarenlang fractievertegenwoordiger voor de ChristenUnie in Langedijk. Begin dit jaar belandde hij als fractievoorzitter van diezelfde partij in de gemeenteraad. Aan Dijk en Waard Centraal benadrukte Ruiten recent dat hij openstaat voor een functie als wethouder van Dijk en Waard: "Ik vind veel dingen leuk en heb ervaring in verschillende besturen. Maar het is ook niet zo dat ik mijn spullen heb ingepakt op mijn werk, want ik zit daar goed."

Pin It
Bekeken: 997x