De Alkmaarse Edith Wiegerinck (59) moet het voorlopig zonder leghennen stellen. Een vos heeft tot twee maal toe huisgehouden in de achtertuin waar zij en haar man Bram (74) als hobby kippen houden. "Zondag lagen er zes dood in het buitenhok, drie weken geleden acht. Allemaal zonder kop. Heel vreselijk."

Edith en haar man wonen aan de Alkmaarse Herenweg, dat ligt tussen Oudorp en Sint Pancras in. En niet alleen bij hen, ook bij de naaste buren zijn kippen afgeslacht door een vos. "In een maand tijd tellen wij er nu al vijfentwintig in totaal", vertelt Edith aan mediapartner NH Nieuws. "Echt heel naar allemaal."

"Afgelopen zondag waarschuwde een buurman mij omdat hij 's nachts wat dacht te hebben gehoord. Toen ik richting de achtertuin liep zag ik het al van verre: allemaal veren." Zelf durfde ze niet te gaan kijken, maar Bram wel. "Ze lagen daar allemaal, bijna netjes opgestapeld, zonder kop. Dit moet het werk van een vos zijn geweest", weet hij vrij zeker.

Vossen komen steeds vaker voor in de bewoonde wereld. Boswachter Mikal Folkertsma van Staatsbosbeheer legde in oktober nog uit: "Vossen leven voornamelijk in weilanden en natuurgebieden, maar ze komen steeds vaker voor in de bebouwde kom. Dorpen breiden zich uit, waardoor hun leefgebied steeds meer krimpt. De aanwezigheid van een vos heeft voor- en nadelen. De vos is een roofdier en jaagt dus op kleinere zoogdieren die we liever kwijt dan rijk zijn, zoals ratten en muizen, maar dus ook konijnen en kippen", stelt de boswachter. "Een vos is een roofdier en in een kippenhok hebben kippen geen schijn van kans. Zijn instinct zegt: bijten, bijten, bijten."

Boswachter Folkertsma raadt mensen aan om kippen en konijnen 's nachts in een goed afgesloten hok te houden, zodat de vos niet binnen kan komen, en ook om afval en etensresten niet buiten achter te laten. "Een vos is niet heel kieskeurig: als er bijvoorbeeld geen wilde konijnen zijn, lust 'ie ook patat." Edith en Bram balen flink, maar realiseren zich ook dat dit 'de natuur' is. "Ik wil vooral mensen waarschuwen dat er hier in de buurt een vos actief is. Dat mensen hun dieren beschermen, zoals wij nu ook doen met onze overgebleven sierkippen en oude leghennen."

"Zorg voor een stevig hok en graaf het gaas ook diep in de grond, anders is 'ie zo binnen. Wij hebben nu 's nachts de nachthokken dicht, en een aantal rennen is ook van boven afgesloten." Verder kunnen ze er weinig tegen doen. "Ja, geen kippen meer nemen", maar dat is geen optie. "Ik verkoop de eitjes ook altijd voor de deur, maar voorlopig dus niet. Ik zie nu wel mensen kijken of het stalletje er staat, maar helaas. In het voorjaar zijn er weer jonge kipjes, dan nemen we er weer een aantal. In een veilig hok!"
Pin It
Bekeken: 3570x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/