Alliander, Enexis en Stedin waarschuwen dat het waarschijnlijk meer geld van hun aandeelhouders nodig voor de verzwaring van het Nederlandse elektriciteitsnet. Alliander kreeg eind 2021 een obligatielening van 600 miljoen euro van de aandeelhoudende provincies en gemeenten, waaronder Alkmaar, Dijk en Waard, Bergen en Heiloo, maar dat lijkt dus niet genoeg. De drie netwerkbeheerders willen daarom dat de Staat ook aandeelhouder wordt. Hier heeft hebben de bestaande aandeelhouders zeggenschap over.

Alliander, Enexis en Stedin hebben met diverse ministeries onderhandeld over een kapitaalinjectie, voor het geval deze nodig mocht zijn, en daarmee aandeelhouderschap door de Staat. Een Afsprakenkader is opgesteld door de drie bedrijven, de Staat en een afvaardiging van aandeelhouders (AvA), met daarin verantwoordelijkheden en eisen van de Staat bij een eventueel verzoek tot kapitaalstorting. Dit kader is inmiddels in handen van de Tweede Kamer en de aandeelhouders. Volgens planning wordt een algemeen Afsprakenkader in april aan de AvA van Alliander voorgelegd ter besluitvorming.

Ondertekening leidt alleen tot de verplichting om de Staat jaarlijks te informeren over de financiële positie van Alliander de eventuele kapitaalbehoefte in de toekomst. De overige afspraken uit het kader worden pas geïmplementeerd op het moment dat de Staat daadwerkelijk aandeelhouder wordt.
Pin It
Bekeken: 2627x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/