Politieke partij Senioren Dijk en Waard maakt zich zorgen om het aantal autobranden in Heerhugowaard. Volgens de fractie is er eerder een reeks van autobranden geweest en lijkt dit fenomeen zich opnieuw voor te doen.

De partij verwijst hiermee naar drie verschillende incidenten. Zo vlogen op sinterklaasavond twee auto's in de brand op het Eiland van Maui en was het op 26 december raak op bedrijventerrein Zandhorst. Toen brak er brand uit bij drie auto's op het afgesloten terrein van het bedrijf Classic Cars. Het laatste incident gebeurde afgelopen weekend op de Constantijn Huygensstraat, waarbij drie auto's uitbrandden. De partij wil van het college weten of er maatregelen worden genomen om meer autobranden te voorkomen. "Of loopt elke inwoner zomaar het risico dat zijn of haar auto door brandstichting total loss verklaard kan worden?"

Dat het aantal autobranden in Heerhugowaard stijgt is zeker niet het geval, benadrukt een politiewoordvoerder aan Dijk en Waard Centraal. "Het aantal branden is juist afgenomen. Ik wil het niet bagatelliseren, omdat het nooit fijn is om dit mee te maken, maar autobranden gebeuren steeds minder."

Uit cijfers van de politie blijkt dat in 2020 14 autobranden werden geregistreerd in Heerhugowaard. In 2021 vlogen 18 auto's in de brand en vorig jaar 8. Daders van een autobrand worden in het algemeen relatief zelden gepakt, wat volgens criminoloog Jasper van der Kemp geen verrassing is. "De meeste sporen zijn na een autobrand vernietigd", vertelde hij op Radio 1. "Je zou het echt van een bijna heterdaad situatie moeten hebben."

Pin It
Bekeken: 666x