Op verzoek van het COA wordt Hotel Heer Hugo nog een jaar langer gebruikt voor de noodopvang van maximaal 48 asielzoekers. Dit meldt het college van Dijk en Waard in een collegebericht over de opvangsituatie. In het update staat ook dat het aantal opvangplekken voor Oekraïners in het Transferium onlangs is uitgebreid naar 338.

In Heer Hugo verblijven sinds eind september 48 asielzoekers, vooral gezinnen uit Syrië. Het AZC Heerhugowaard biedt ondersteuning. De noodopvang zou tot 20 november duren, maar werd door het college van Dijk en Waard  al met twee maanden opgerekt. Nu is de einddatum 8 januari 2024.

"De opvang verloopt ordentelijk. De ervaringen vanuit het COA met deze opvanglocatie zijn positief", meldt het college. "Het college heeft gezien de maatschappelijke context van het grote tekort aan opvangplekken en gezien het goede verloop van de opvang tot nu toe, besloten positief op het verzoek te reageren."

De gemeente is hierbij verantwoordelijk voor het verzorgen van zorg en onderwijs. Ook hiervan worden de kosten door het Rijk vergoed. De kinderen krijgen onderwijs op de Regenboogschool en verschillende middelbare scholen. "Het college realiseert zich dat er hierdoor nog meer druk op scholen ontstaat."

Voor 40 immigranten met een verblijfsvergunning heeft gemeente Dijk en Waard met Woonwaard en Woonstichting Langedijk huisvesting kunnen regelen. Daarmee voldeed de gemeente aan de taakstelling voor 2022. In het eerste helft van 2023 moeten echter nog eens 65 statushouders worden gehuisvest.

De staatssecretaris verwacht dat er voor Oekraïners op 1 juli totaal  90.000 gemeentelijke opvangplekken nodig zijn. De taakstelling voor Dijk en Waard op die datum is 419 plekken. Door een recente uitbreiding voldoet de gemeente hier al ruimschoots aan. Bij particulieren verblijven 185 Oekraïners, in het Transferium 254. Het aantal bedden in het complex aan De Vork is onlangs uitgebreid naar 338 door kantoren om te bouwen. Er zijn nog plekken vrij, maar een volle bezetting is niet wenselijk, aangezien er bijvoorbeeld gezinnen van drie in een vierpersoonskamers verblijven.

Volgens het college heeft meer dan de helft van de volwassen bewoners van het Transferium werk. Er zijn jobcoaches van Vluchtelingenwerk om ze wegwijs te maken op de arbeidsmarkt en de bibliotheek verzorgt taallessen. De kinderen gaan naar school en krijgen activiteiten aangeboden in het Transferium. Medewerkers van MET Welzijn staan paraat om de Oekraïners door deze stressvolle tijd te helpen en eventueel door te verwijzen naar de zorg. Ook zijn houden ze contact met gastgezinnen en de vluchtelingen die zij opvangen.
Pin It
Bekeken: 1571x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/