Woensdag publiceerde het CBS de gemiddelde huizenprijzen per gemeente in 2022. Vergelijker Slimster zocht uit hoe hard deze prijzen stegen in Noord-Hollandse gemeenten ten opzichte van 2021. En wat blijkt. De regio bevindt zich in groen gebied, met een lagere stijging dan het landelijk gemiddelde. In Heiloo stegen de huizenprijzen het minst hard met een gemiddelde van 0,5 procent ten opzichte van 2021.

Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in 2022 met 10,8 procent steeg. Noord-Holland lag onder het landelijk gemiddelde met 9,5 procent. Volgens de online vergelijker is er geen eenduidige verklaring voor de sterkte van de stijging. Al lijkt het erop dat de sterkte van de stijging samenhangt met het energielabel van een huis. In gemeenten waar de stijging boven het landelijk gemiddelde lag, hadden de huizen een energielabel  beter dan E, F of G.

Volgens de online vergelijker kunnen we dus zeggen dat in gemeenten met relatief zuinige woningen de huizenprijs vaak harder stijgt dan in gemeenten met minder zuinige woningen. Uit de gegevens kunnen we ook opmerken dat de regio zich in groen gebied bevindt. De huizenprijzen zijn hier niet harder gestegen dan het landelijk gemiddelde. In Heiloo was de stijging het laagst met 0,5 procent. Gevolgd door Bergen met 4,1 procent. In Alkmaar steeg de gemiddelde huizenprijs met 9,3 procent.

Voor de gemeente Dijk en Waard maakte de vergelijker geen berekening omdat de 'nieuwe' gemeente bestaat uit het in 2022 gefuseerde Heerhugowaard en Langedijk. Cijfers voor deze gemeente zijn dus nog niet bekend. Over Heerhugowaard en Langedijk is op dit moment dus geen uitspraak te doen.

Volgens de vergelijkingssite Slimster hangt de stijging van de huizenprijs waarschijnlijk samen met het energielabel van een huis. In gemeenten waar de stijging boven het landelijk gemiddelde lag, hadden de huizen namelijk een energielabel  beter dan E, F of G. Dit gaat niet alleen landelijk op, maar ook in onze regio.



Landelijk geldt dit voor 18 van de 25 gemeenten met het laagste percentage woningen met energielabel E, F of G. De huizenprijs steeg daar gemiddeld met 14,1 procent. In slechts 9 van de 25 gemeenten met de meest energie onzuinige woningen lag de stijging alsnog boven het landelijk gemiddelde. De prijs steeg hier minder hard met 8,7 procent.

Pin It
Bekeken: 2596x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/