Begin januari maakte de NOS bekend dat het er slecht voor staat met het aantal burgerhulpverleners in Nederland. Maar hoe zit dat in de regio? Streekstad Centraal vroeg de cijfers op van van reanimatie-oproepsysteem HartslagNu  en daaruit blijkt dat niet alleen in Dijk en Waard, maar er ook in de gemeenten Heiloo en Bergen een tekort is aan burgerhulpverleners. In Alkmaar zijn er (net) voldoende.

Voor een goed werkend systeem is volgens HartslagNu een dekkingsgraad nodig van één tot twee procent van het aantal inwoners binnen een gemeente. Die dekkingsgraad voor dat minimaal aantal benodigde AED'ers  wordt in Dijk en Waard, Heiloo en Bergen niet gehaald. Alkmaar scoort net voldoende. Voor Alkmaar bleken de cijfers moeilijk boven tafel te krijgen omdat de gemeente Alkmaar geen partner is van HartslagNu en zelf niet weet hoeveel burgerhulpverleners er zijn.

Overigens ligt de behoefte aan burgerhulpverleners in het stedelijk deel van Alkmaar wat lager volgens Karen Bakker van Eerste Hulp Alkmaar: "In bijvoorbeeld alle politiewagens ligt ook een AED en de politie in Alkmaar is vaak erg snel ter plaatse. De regel is dat de reanimatie zo snel mogelijk moet starten en dat is in Alkmaar-stad best goed voor elkaar." Opvallend genoeg kent Alkmaar sinds de gemeentefusie in 2015 twee organisaties die met burgerhulpverlening bezig houden. naast Eerste hulp Alkmaar dat zich op Alkmaar-stad richt is er ook Polderhart, dat zich richt op Schermer en Graft-De Rijp.

Om burgerhulpverlener te zijn is het vereist jaarlijks een opfriscursus te volgen om de kennis up-to-date te houden. Tijdens de coronapandemie werd die eis opgeschort, maar inmiddels zijn de reanimatielessen weer te volgen. Toch doen veel burgerhulpverleners dit niet, waardoor ze ook niet meer opgeroepen (kunnen) worden bij een reanimatie. Met als resultaat 30% minder burgerhulpverleners.

Na half maart bekijkt HartslagNu opnieuw hoeveel burgerhulpverleners er op actief en non-actief staan. HartslagNu hoopt dat de aanbevolen dekking dan wel gehaald wordt. In Bergen zou dit aantal gehaald kunnen worden als de 100 burgerhulpverleners met een verlopen certificaat opnieuw hun bevoegdheid halen. In Heiloo zou er, als de verlopen certificaten weer geactiveerd kunnen worden, alsnog een tekort zijn van 32 burgerhulpverleners.

In Bergen zijn er op dit moment 201 burgerhulpverleners met een geldig certificaat waar er minimaal 297 zouden moeten zijn om aan een dekkingsgraad van één procent te kunnen voldoen. Hetzelfde geldt voor de gemeente Heiloo waar er 144 burgerhulpverleners zijn met een geldig certificaat, tegen de minimale vraag van 244 burgerhulpverleners. Alkmaar telt er 1.295, waarvan een aantal een 'verlopen certificaat' heeft. Alkmaar komt daarmee net boven de één procent.

Pin It
Bekeken: 1810x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/