De Pancrasser pilot om basisschoolkinderen meer bij te brengen over hun eigen omgeving, de lokale geschiedenis en natuur, is een succes. De initiatiefnemers van 'Sint Pancras in 't Groen' hebben aanvragen ontvangen van meerdere scholen in Dijk en Waard én gemeente Alkmaar. "Met wat aanpassingen zou elke school kunnen aanhaken."

De afgelopen weken werd het lesproject uitgebreid 'getest' door basisscholieren van Het Baken in Sint Pancras. Donderdag werd het project afgerond met het planten van bloembollen op het Kerkplein. Astrid Vreugdenhil van Sint Pancras in 't Groen keek tevreden naar de kinderen, die samen met wethouder Fred Ruiten de bolletjes in de grond stopten. "We zijn trots op wat het project is geworden en dat er in het voorjaar iets tastbaars van te zien is voor iedereen in het dorp", vertelt ze aan mediapartner NH Nieuws.

Het lesprogramma is een van de ideeën vanuit de initiatievencampagne van de voormalige gemeente Langedijk. Aan de hand van tuinder 'Teun van Toen en zijn teletijdschuit' leren basisschoolkinderen spelenderwijs in een aantal weken over de (cultuur-) historie en biodiversiteit van hun eigen omgeving.

"Volgend jaar gaan in ieder geval de andere Pancrasser basisscholen meedoen", vervolgde Astrid. "Daarnaast willen we dit verder uitbreiden in de hele gemeente én er is ook interesse vanuit de scholen in de Alkmaarse Vroonermeer. Met wat aanpassingen zou elke school kunnen aanhaken. Maar eerst gaan we evalueren hoe het gegaan is, dat hoort er ook bij, en dan gaan we kijken hoe we dit kunnen verbreden." En daar komt ook geld bij kijken. "Er zijn natuurlijk al groenbudgetten in elke gemeente, dus daar kan het vanuit betaald worden."

"We hebben deze pilot met de 5.000 euro die we met de initiatievencampagne 'wonnen' kunnen betalen. De kosten vallen voor een gemeente dus wel mee. En het zijn ook eenmalige kosten: als een speurtocht klaar is, is 'ie klaar, en leskisten worden hergebruikt."

Wethouder Ruiten was lekker in de weer met de kids en had er donkere vegen aarde van op zijn handen. "Als ik dit zie, denk ik: het zou raar zijn als we dit lesproject niet zouden doorzetten. Als andere scholen ons vragen dit te faciliteren, dan vind ik dat we ons daar hard voor moeten maken", Hij wacht de evaluatie van de pilot af en belooft zich in te zetten om de gemeenteraad te overtuigen hier geld voor beschikbaar te stellen. "Het kost relatief weinig geld, dus ik heb er wel vertrouwen in dat dat lukt."

Juf Babet Vermij van groep 5 is in ieder geval enthousiast nu ze alle lesonderdelen met haar klas uitgeprobeerd heeft. "Ik raad het alle scholen aan." (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 1301x
https://www.cliniquepoirier.com/slot-demo/ https://www.oceanic-saunas.eu/slot-demo/ https://nasrsolar.com/slot-demo/ https://www.irslawproblems.com/slot-demo/ https://www.bethlatimermd.com/slot-demo-pragmatic/ https://ipotechen-credit.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/slot-demo/ https://drift82.com/togelsgp/ https://gozlvet.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/rtp-live/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.pilipiuk.com/slot-demo/ https://hprrov.com/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/