De bouw van het gemaal 'De Waardse Dijk' is woensdag symbolisch gestart door wethouder Annette Groot en hoogheemraad Klazien Hartog. Met de constructie van het gemaal aan het Kanaal Alkmaar Omval-Kolhorn luidt een nieuwe fase in van de ontwikkeling van Stationsgebied Dijk en Waard.

In de vernieuwing van het Dijk en Waardse stationsgebied speelt water een hoofdrol. De ondertunneling van het spoor voor de Zuidtangent zorgt voor een onderbreking van de Westertocht, een belangrijke waterloop van het noorden naar het zuiden van de polder. Voor een toekomstbestendige waterhuishouding in het gebied is een gemaal op de kruising N242 - N194 volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een voorwaarde. Verdere maatregelen in het project 'Klimaatrobuuste polder' zijn de slimme koppeling van sloten richting het Stadshart en de aanleg van wadi’s.

"Als het droog en heet weer is, heb je water nodig. Als het stortregent, wil je juist snel water kunnen afvoeren", legt wethouder Annette Groot uit. "Met dit nieuwe gemaal en de samenwerking met HHNK zijn we op die scenario’s voorbereid. Zo kunnen we de komende jaren vooruit! Het Stationsgebied wordt een prettige plek om te wonen en te verblijven."

Komende weken worden ter voorbereiding hekken geplaatst en materialen aangevoerd, zodat in april de bouw van het gemaal gestart kan worden. Als eerste aanzet daartoe hingen hoogheemraad Klazien Hartog en wethouder Annette Groot een informatief bouwdoek aan het bouwhek. In november 2023 is de oplevering, daarna worden gestart met de aanleg van de spooronderdoorgang.

Hoogheemraad Klazien Hartog: "Door goed samen te werken en samen te zoeken naar mogelijkheden en oplossingen is dit tot stand gekomen. Er is ruimte voor water en het verwerken ervan en de gemeente kan verder werken aan de ontwikkelingen in het gebied en het verbeteren van de verkeersveiligheid. Een prachtig voorbeeld van een hele mooie samenwerking voor de inwoners van het gebied!"

Het project 'Klimaatrobuuste polder' wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Meer op dijkenwaard.nl/stationsgebied.
Pin It
Bekeken: 1017x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/