Als het aan het college ligt komen in Dijk en Waard flink meer bedden voor Oekraïense vluchtelingen. Vanwege de aanhoudende oorlog verwacht de gemeente een verdere toename van de instroom van Oekraïners. Om de kosten van 129 extra bedden, zo'n zes ton, te dekken heeft de gemeente een aanvraag ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Alweer bijna een jaar worden vluchtelingen opgevangen in het Transferium en dat gaat ook de komende tijd niet veranderen. "We hebben het huurcontract inmiddels verlengd met vijf plus vijf jaar." Dat houdt in dat de verhuurder in ieder geval de komende vijf jaar het contract niet eenzijdig kan opzeggen.

Op dit moment zijn in het gebouw aan de Vork in Heerhugowaard 338 slaapplaatsen, maar dat wil de gemeente uitbreiden. "Het aantal bedden kan namelijk niet volledig benut worden, omdat het niet altijd matcht met de gezinssamenstelling. Zo worden op dit moment 254 personen opgevangen en zijn nog maar 27 bedden beschikbaar." Bovendien stelt het college dat 'een bepaalde mate van overcapaciteit in het Transferium zeer wenselijk is'. "De oorlog blijft aanhouden en als particuliere opvang niet langer mogelijk is, dan moet er een alternatief zijn."

En dat alternatief is dus het uitbreiden van de hoeveelheid bedden. Bij de eerste fase worden al bestaande ruimtes op de verdieping gebruikt voor een uitbreiding met 75 bedden. De volgende stap is het aanpassen van de gymzaal in het gebouw. Daar zouden namelijk nog 54 bedden moeten komen. "Voor de eerste fase geldt enkel een meldingsplicht, maar voor de tweede fase hebben we ook een vergunning nodig. Die is nu aangevraagd."

Als het geld van het ministerie binnen is, dan gaat de gemeente starten met de eerste fase van de uitbreiding. Wanneer de vergunning voor de tweede fase binnen is, zal de volledige uitbreiding voltooid worden. Volgens het college worden de direct omwonenden geïnformeerd over de plannen rond de hoeveelheid bedden in het gebouw.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat op dit moment 185 Oekraïners worden opgevangen door Dijk en Waarders. Eind maart vorig jaar, toen de vluchtelingenstroom op gang kwam, kregen veel inwoners spijt van het opvangen van Oekraïners. Toenmalig burgemeester Peter Rehwinkel benadrukte in gesprek met Dijk en Waard Centraal dat het nobel is om vluchtelingen op te nemen, maar het wel belangrijk is om te weten waar je aan begint. "Het is niet de bedoeling dat mensen worden weggestuurd naar het Transferiumgebouw."

Pin It
Bekeken: 1376x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/