Iedereen die een hbo-opleiding of universitaire studie met succes heeft afgerond kan het beamen: het schrijven van je scriptie of eindwerkstuk is geen eenvoudige opgave. Begeleiding door een externe scriptiecoach kan je helpen bij het nemen van de laatste horde op weg naar je diploma. Zeker als je te maken hebt met specifieke studieproblemen.

Of je nu worstelt met je plan van aanpak of onderzoeksvoorstel, gaandeweg het traject ergens vastloopt of je jouw voorlopige versie wilt laten nakijken: iedereen komt bij het schrijven van een scriptie vroeg of laat wel hobbels op de weg tegen. Jouw scriptiecoach kan je in elke fase van het schrijven van je scriptie ondersteunen en helpen.

Wat is scriptiebegeleiding?
Zeker voor een scriptie geldt dat een goed begin het halve werk is. Veel problemen kun je voorkomen met een zo concreet mogelijke onderzoeksvraag en goed afgebakend onderwerp. Als je onderzoeksgebied te breed of je probleemstelling te vaag is, verzand je al snel in de informatie en verlies je al vroeg in je scriptietraject waardevolle tijd.

In deze beginfase kan de begeleiding van een scriptiecoach een enorme toegevoegde waarde hebben. Een scriptiecoach kan je van begin af aan op het juiste spoor zetten, maar je ook later bijsturen met concrete adviezen en aanwijzingen. Zo voorkom je dat je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of je uiteindelijke scriptie wordt afgekeurd en je moet herkansen.

Natuurlijk: uiteindelijk ligt de bal bij jou en kijkt je scriptiecoach vanaf de zijlijn toe. Maar juist die afstand zorgt voor een frisse blik. Niet alleen op je scriptie, maar ook op jezelf. Een (goede) scriptiecoach heeft − door zijn eigen opleiding en (werk)ervaring − niet alleen kaas gegeten van jouw vakgebied en het onderwerp van je scriptie, maar heeft ook aandacht voor jou als individu.

Een goede scriptiecoach kent jouw zwakke en sterke punten en kan je zelfvertrouwen vergroten, je helpen structuur aan te brengen, je tijd te managen, prioriteiten te stellen en fungeert als klankbord wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Hoe vind je de juiste scriptiecoach?
Van een scriptiecoach verwacht je natuurlijk allereerst dat hij of zij inhoudelijk goed onderlegd is. Maar een inhoudelijk expert is nog geen coach. Iemand kan wel deskundig zijn op een bepaald gebied, maar als diegene niet over de juiste coachingsvaardigheden beschikt, heb jij weinig aan die expertise. In de sport zijn er legio voorbeelden van wereldspelers die als coach minder succesvol waren. Of omgekeerd: topcoaches die als speler ‘slechts’ op amateurniveau actief waren.

Scriptiebegeleiding bij leerproblemen
Voor sommige studenten is het schrijven van een scriptie extra uitdagend vanwege bepaalde leerproblemen. Iemand met autisme bijvoorbeeld dreigt zichzelf te verliezen in details en heeft baat bij iemand die de rode draad bewaakt. Iemand met ADD of ADHD heeft behoefte aan structuur en overzicht. En iemand met dyslexie kan wel wat hulp gebruiken bij het op papier zetten van zijn gedachten.

Heb je een medische diagnose? Of heb je meer dan gemiddeld student last van faalangst, perfectionisme of stress? Dan is niet alleen het schrijven van je scriptie een extra uitdaging, maar ook het vinden van een scriptiecoach die gespecialiseerd is in leerproblemen. Dat wil zeggen, een coach die ervaring heeft met leerlingen en studenten met ‘jouw’ problematiek en weten aan welke praktische handvatten jij behoefte hebt.

Heeft een (scriptie)coach altijd nut?
Nog niet heel lang geleden was het begrip ‘coach’ uitsluitend voorbehouden aan sportcoaches, ofwel iemand die een individu of team helpt bij het verwezenlijken van (sportieve) doelen. Tegenwoordig zijn er coaches voor alle levensgebieden, zowel in de privésfeer als op professioneel vlak. Er zijn kindercoaches, studieloopbaanbegeleiders, scriptiecoaches, jobcoaches en businesscoaches die je in verschillende fases van je leven of carrière ondersteunen bij het bereiken van je persoonlijke en professionele
doelen.

Coaching kan op veel gebieden en voor veel personen nuttig en wenselijk zijn. Dat geldt zeker voor scriptiecoaching, omdat je hierbij te maken hebt met een duidelijk thema (je scriptie), doel (je diploma behalen) en tijdspad (afstudeerdatum). Vóór je een scriptiecoach benadert, is het een goed idee om na te denken over wat je precies verwacht en wenst van een coach. Inhoudelijk én qua persoonlijkheid.

Heb je bijvoorbeeld begeleiding nodig tijdens het hele traject of alleen bij je
onderzoeksvoorstel of juist het nakijken van je scriptie? Ben je op zoek naar iemand die over je schouder meekijkt of iemand die je een zetje in de rug geeft? En moet de coach nog rekening houden met bepaalde leerproblemen of je beschikbaarheid, bijvoorbeeld omdat je studeert naast je baan en je daardoor enkel in de avond en weekenden bereikbaar bent?

Weet je alleen dát je hulp bij je scriptie kunt gebruiken maar weet je niet precies aan wát voor soort ondersteuning je nodig hebt? Veel scriptiecoaches bieden je een kosteloos advies- of kennismakingsgesprek aan om je behoeften en wensen duidelijk te krijgen.
Pin It
Bekeken: 1034x
https://ee.itk.ac.id/data/