Op de kleine eilandjes in het Oosterdel bij Broek op Langedijk teelden ooit tuinders kool en andere gewassen. Hun nazaten poten aardappelen, planten er aardbeienplantjes of telen bonen. Niet meer voor de veiling, maar voor zichzelf. En de natuur profiteert van deze kleinschalige teelt, stelt boswachter Leon Kelder. Hij telt heel veel vogels in het natuurgebied.

"Daarnet zag ik nog een blauwborst te zingen. Uit volle borst, ja!", zegt Leon Kelder van Staatsbosbeheer tegen mediapartner NH Nieuws. Verder zijn er nog veel meer vogelsoorten te vinden, maar voor de kenner vallen vooral de 'niet-raszuivere' ganzen op: Canadese ganzen met kenmerken van brandganzen, grauwe ganzen met een vleugje Canadees en soepganzen met van alles wat.

Leon vaart langs een paar schuitjes met een doek waar de spruiten van uitgelopen pootaardappelen onderuit steken. "Het is er de tijd voor". Op sommige eilandjes is de grond geploegd, geëgd en geharkt: klaar voor het nieuwe teelseizoen. Andere eilandjes zien er een stuk wilder uit met braamstruiken en wilgen. Of alleen hoog ruig gras. "Die afwisseling maakt het voor veel dieren interessant. In die braamstruiken maken vogels hun nestje en vinden ze veiligheid voor de sperwer die op ze jaagt. In de wilg gaan ze zitten om te zingen om een dame te lokken en die omgewerkte akkertjes zijn ideaal als je wilt lunchen met een worm of zo."

Overal in hoog gras piepen ganzenkoppen omhoog. "Ze zitten al op eieren." Maar er is wel iets opmerkelijks. "Die kleine Canadese gans daar is op de borst eigenlijk wat te donker van kleur. Zijn hals is juist weer wat donkerder dan normaal. Het is een hybride!" En daar zijn er wel meer van in het Oosterdel.

"Die soepganzen maken het helemaal bont!" Een soepgans is afstammeling van de witte erfganzen van boeren. Ze zijn verwilderd en paren vaak met grauwe ganzen. Een overwegend witte gans met wat grijze veren is samen geweest met een grauwe gans. Een gans met wat witter veertjes tussen het grijs loopt weer achter een mix Canadese gans-soepgans-brandgans aan. "Ach, het is ook wel mooi zo, al die gemengde vormen. Liefde maakt blind!" (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 722x
http://fastekkln.kemenkopmk.go.id/slot-online-gacor/ http://skp.bkpsdm.ketapangkab.go.id/live-draw-hk/ https://perpustakaan.wicida.ac.id/demo-pg-soft/ http://inlis.lamongankab.go.id/slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/toto-macau/ https://perpusda.sukoharjokab.go.id/slot-demo/ https://simkerma.polinema.ac.id/demo-slot/ https://bakesbangpol.situbondokab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://e-perpustakaan.kemendesa.go.id/live-sgp/ http://inlislite.pustaka.sumbarprov.go.id/slot-demo/ https://pabukon.purwakartakab.go.id/slot-gacor/ http://inlislite.palembang.go.id/live-sgp/ http://sipmk.kemenkopmk.go.id/slot-gacor/ https://sikomik.mojokertokab.go.id/slot-gacor-terpercaya/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://jdih-dprd.murungrayakab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://inlislite.palembang.go.id/rtp-live-slot/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-gacor/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-demo/ https://mpoten.berkeleywellbeing.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/