Veel scholen in de regio zien zich geconfronteerd met een onveilige verkeerssituatie rondom de school. En dat terwijl verkeersveiligheid nou juist een belangrijk thema in het lesprogramma is. Verschillende scholen in de regio willen daarom een eigen 'verkeersplein' winnen, ingericht door de ANWB. "Het is echt belangrijk dat er iets gebeurt."

De ANWB-actie  "Win een verkeersplein" is volgens de scholen een stap in de oplossing van de verkeersproblematiek. De ANWB zal in iedere provincie één verkeersplein inrichten en wel op het schoolplein van de school dat de verkiezing wint. De genomineerden in onze regio zijn De Wiekslag in Stompetoren, OBS De Meander in Heiloo en de Pater Smit-school in Heerhugowaard.

Streekstad Centraal sprak met directeur Fred de Wildt van OBS De Wiekslag in Stompetoren. Een school in de polder. Leerlingen leggen soms flinke afstanden af om op school te komen. "Maandag was het mistig," haalt De Wildt als voorbeeld aan. "Je zag geen hand voor ogen, zeker in de polder niet. Toch moeten al die kinderen vanuit de polder naar school toe. Hoe doe je dat op een veilige manier? Ik vind dat we daar als school een verantwoordelijkheid hebben, om de kinderen daar bewust van te maken."

Ook rondom De Wiekslag is de verkeerssituatie verre van ideaal. "Daar hebben we al veel contact over gehad met de gemeente. Onze MR is ermee bezig geweest, ouders, ikzelf... Maar we vinden dat we weinig gehoor krijgen bij de gemeente Alkmaar. Daarom hebben we ons aangemeld voor deze actie."

Juist een school in het 'buitengebied' kan wel wat extra's gebruiken, vindt De Wildt. "We moeten voor alles afstanden afleggen. Naar de bibliotheek, naar het theater, dat is allemaal ver weg. We hangen hier toch een beetje aan de 'achterste mem'," legt De Wildt uit. Toen het nieuwe schoolgebouw in Stompetoren werd opgeleverd was er geen budget meer voor het schoolplein. De inrichting van een ANWB-verkeersplein zou een flinke stap vooruit zijn.

Ook OBS Meander in Heiloo wil werk maken van verkeersveiligheid. Deze school ligt aan een drukke weg die de komende tijd alleen maar drukker zal worden. De straat waar de Pater Smit-school aan ligt, in Heerhugowaard, is eenrichtingsverkeer, maar in de praktijk houden veel weggebruikers zich daar niet eens aan. Er komt dus veel neer op het verkeersinzicht van de kinderen zelf. Een ANWB-verkeersplein kan een grote hulp zijn.

Stemmen kan via de ANWB-site.
Pin It
Bekeken: 1919x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/