Al bijna anderhalf jaar bestaat de gemeente Dijk en Waard, maar toch zijn Langedijk en Heerhugowaard nog niet echt met elkaar verbonden. Het is de mening van het gemeentebestuur, dat met een groot plan voor het Kanaalpark komt. Veel groen, ruimte voor ontmoetingsplekken en goede fiets-, wandel- en vaarverbindingen. Het park tussen de voormalige gemeenten moet de 'ademruimte' voor Dijk en Waard worden. Het college heeft veertig projecten gepland om het Kanaalpark aantrekkelijker te maken.

Als het aan het gemeentebestuur ligt weet iedere Dijk en Waarder volgend jaar waar het Kanaalpark is. Het park rondom het Kanaal Alkmaar Omval-Kolhorn, tussen fietsbrug de Krul en spoorbrug Bolbrug, wordt het groene hart van Dijk en Waard. En dat is nodig, stelt wethouder Nils Langedijk. Want waar veel huizen dicht op elkaar worden gebouwd, moet ook ruimte zijn voor groen: ademruimte. "We willen de komende jaren tienduizenden woningen bouwen en daar horen ook voorzieningen bij. En een groot landschapspark in het midden van de gemeente hoort daar ook bij." Het is woensdagmiddag als Nils Langedijk de pers heeft uitgenodigd voor een gesprek in het gemeentehuis. Op tafel ligt het plan voor een park in het gebied tussen de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard.

Burgemeester en wethouders van Dijk en Waard hebben het Programmaplan Kanaalpark vastgesteld. Het gaat om projecten als bruggen over het Kanaal Alkmaar Omval-Kolhorn en de provinciale weg N242, maar ook om een ontmoetingsplek voor jongeren, verschillende wandelpaden en een pont over het kanaal. Tot 2030 moeten ongeveer 25 van de 40 projecten tot stand zijn gekomen. De kosten? Volgens wethouder Langedijk zo'n 6,5 miljoen euro. "Het Kanaalpark staat voor meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving voor mensen. Dit park moet de verbinding worden tussen het Geestmerambacht, Groene Loper, Park van Luna en het Oosterdel."

Vorig jaar september stelde de gemeenteraad de gebiedsvisie voor het Kanaalpark vast en kreeg het college de opdracht om met een programmaplan te komen. In het project zijn verschillende ontwikkelingen meegenomen die al op de rol stonden, waaronder de renovatie van de sluis in Broek op Langedijk en hondenlosloopgebieden in Broekhorn. "We lanceerden de afgelopen tijd veel afzonderlijke projecten, maar we misten het cement tussen de ontwikkelingen. Willen we één Dijk en Waard zijn, dan moeten we meer doen om Langedijk en Heerhugowaard te verbinden."

De 6,5 miljoen euro die nodig is voor het plan wordt meegenomen in de uitwerking van het collegeprogramma. Halverwege juli staat de bespreking  van deze kadernota gepland in de gemeenteraad.
Pin It
Bekeken: 2655x
https://perpustakaan.wicida.ac.id/demo-pg-soft/ http://inlis.lamongankab.go.id/slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/toto-macau/ https://perpusda.sukoharjokab.go.id/slot-demo/ https://simkerma.polinema.ac.id/demo-slot/ https://bakesbangpol.situbondokab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://e-perpustakaan.kemendesa.go.id/live-sgp/ http://inlislite.pustaka.sumbarprov.go.id/slot-demo/ https://pabukon.purwakartakab.go.id/slot-gacor/ http://inlislite.palembang.go.id/live-sgp/ http://sipmk.kemenkopmk.go.id/slot-gacor/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://jdih-dprd.murungrayakab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://inlislite.palembang.go.id/rtp-live-slot/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-gacor/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-demo/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/