Dijk en Waard gaat geen schadevergoeding betalen aan omwonenden die zeggen last te hebben van windturbines bij het Park van Luna. Ook na een jarenlange juridische strijd is dat de conclusie die de gemeente trekt. Daarmee vervliegt de hoop van bewoners op financiële compensatie voor de schade die zij zeggen geleden te hebben. Tenzij zij opnieuw in beroep gaan.

Omwonenden van windturbines kunnen een vergoeding eisen voor geleden schade, bijvoorbeeld wanneer het huis minder waard wordt. Bewoners van een pand aan de Middenweg hebben zo'n planschadeverzoek ook daadwerkelijk ingediend. De bewoners klagen over geluidsoverlast en zichthinder door de windturbines. Ook zou hun woning minder waard zijn geworden. Maar volgens de gemeente is die klacht niet terecht. Het gevolg was een welles-nietesdiscussie die de Raad van State haalde.

De klacht is van 2013, in maart 2023 oordeelde de Raad van State dat het hoger beroep van de Heerhugowaarders tegen hun gemeente gegrond is. Volgens de hoogste bestuursrechter van Nederland heeft de gemeente niet genoeg benadrukt waaróm de bewoners geen geluidshinder zouden hebben van de windturbines. Kort samengevat: het is nu aan de gemeente om te bewijzen dat er geen overlast is.

Daarmee ging de gemeente Dijk en Waard aan de slag. Twee adviesbureaus zijn komen kijken naar de situatie rond het Park van Luna. LBP Sight stelde dat de gemeente wel wat al te optimistisch de geluidsimpact had berekend. Maar zo stelt het bureau: ook bij een andere weging zouden de bewoners geen recht hebben op schadevergoeding. Langhout & Wiarda komt met dezelfde conclusie: er is geen reden om geld uit te keren.

Met de adviezen in de achterzak heeft het college besloten om de tegemoetkoming opnieuw af te wijzen. Maar of de schadevergoeding daarmee ook echt van de baan is, dat is op dit moment nog niet duidelijk. Want ook tegen dit besluit kunnen de bewoners nog in beroep gaan.
Pin It
Bekeken: 1642x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/