Zo'n 13.000 toeschouwers waren er op de Alkmaarse drafbaan getuige van dat de plaatselijke voetbalclub met 3-0 won van Venlo. Niet gisteren en ook niet in deze week, maar op 14 augustus 1954. Een feestjaar, de stad Alkmaar bestond toen 700 jaar. Maar ook een jaar van branie, want dat Alkmaar dit initiatief nam, de eerste wedstrijd met betaalde spelers - dat lag toen nog gevoelig bij de KNVB.

Alkmaar '54 is natuurlijk de voorloper van het huidige AZ. De datum 14 augustus is dan ook niet zonder betekenis voor de echte AZ-fans, al zullen maar weinigen er vanmorgen meteen aan gedacht hebben bij het opstaan. Dat Alkmaar deze wedstrijd won met 3-0 was trouwens een verrassing. Venlo was op dat moment op papier de betere ploeg. De doelpunten werden gemaakt door Henk van der Sluis en Klaas Smit (tweemaal).

De geboorte van het betaald voetbal in Nederland ging niet zonder slag of stoot. De KNVB wilde er eigenlijk niet aan, die bleef vasthouden aan wat 'amateurisme' heette: voetbal als liefhebberij, zonder dat daar salaris tegenover stond. Daarom was een alternatieve bond opgericht, de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB), die het tegen de KNVB opnam. Uiteindelijk zag de oudste bond wel in dat deze ontwikkeling in het voetbal niet meer was tegen te houden.

Wie meer over deze bijzondere Alkmaarse geschiedenis wil weten kan een kijkje nemen op de website Historie Betaald Voetbal.
Pin It
Bekeken: 2295x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/