Onder het motto van de Open Munumentendag openen verschillende Dijk en Waardse monumenten haar deuren op zaterdag 9 en zondag 10 september. GeĂŻnteresseerden zijn op beide dagen tussen 11:00 en 16:00 uur welkom bij de gebouwen. Hier een overzicht van de veertien deelnemende monumenten.

In Oudkarspel zijn in het tweede weekend van september drie monumenten open voor het publiek. De Allemanskerk, het Regthuis en Het Behouden Huis. Wie nieuwsgierig is naar de bijzondere plekken kan 9 en 10 september zijn hart ophalen bij deze locaties. Het doel van Open Monumentendag is om de aandacht voor monumenten te vergroten door het erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ook in Noord- en Zuid-Scharwoude zijn tijdens het weekend monumenten geopend. Zo staan de deuren van de Rooms-katholieke Kerk Sint Jan de Doper aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude wagenwijd open en is de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude toegankelijk voor publiek. (Tekst gaat verder onder de foto)

De parochiekerk van Langedijk is een van de monumenten die de deuren op 9 en 10 september opent.


Maar voor wie niet alleen wil kijken, is er ook de mogelijkheid om sfeer te proeven bij een historische streekmarkt. En wel bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. Bij het museum staan ongeveer dertig kramen met lokale versproducten en artikelen van ondernemers uit de regio. Bezoekers kunnen onder meer terecht voor kaas, wijn, lokaal bier, honing, groente en fruit. Gedurende het hele weekend is er muzikale ondersteuning van jonge artiesten van het cultureel platform Artquake.

In Broek op Langedijk zijn ook de Nederlands Hervormde Kerk en de Museale Schuitenhelling geopend. De bekende scheepswerf geeft een beeld van vierhonderd jaar scheepsbouw en de relatie met het naastgelegen Oosterdelgebied. Het Varend en Industrieel Erfgoed bestaat uit een collectie werktuigen, machines en scheepsbouw gereedschappen. Een houten schuitenhelling voor polderschuiten met hellingbok en een scheepshelling tot dertig ton. (Tekst gaat verder onder de foto)

De Museale Schuitenhelling is een typische helling waarop akkerschuiten gebouwd en onderhouden werden.


Tijdens dit weekend zijn ook diverse tradities te beleven zoals de bereiding van Kramer Zuurkool en oer-Hollandse recepten van Nijs zuurkool, de volksspelen in De Noord en bijzondere tradities in de historische kerken. Waaronder ook de Witte Kerk. Rondom deze kerk werd in de vijftiende eeuw Sint Pancras gevormd. Naast de kerk zijn in het dorp de Twuyvermolen en Historisiche vereniging Sint Pancras geopend. Maar ook in de voormalige gemeente Heerhugowaard is er genoeg te zien: De Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord, het Poldermuseum, de Ontmoetingskerk en het praalgraf van Reinout van Brederode. Deze man van statuur was in de zeventiende eeuw voorzitter van de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland. Het hoogste rechtscollege van het land staat tegenwoordig bekend als de Raad van State. Het praalgraf is de enige humanistische graftombe in heel Nederland uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Veelal zijn enthousiaste vrijwilligers van historische verenigingen of eigenaren van monumenten aanwezig die de bezoekers verwelkomen, rondleidingen geven, vragen beantwoorden en toelichting geven over het monument.

Het is natuurlijk mogelijk om met de auto of wandelend richting de monumenten te gaan, maar dat kan ook via het water. Tijdens het Open Monumentenweekend vaart namelijk de Broekervaart. De boot vertrekt van de Westdijk in Heerhugowaard via de haven van Broek op Langedijk naar de Twuyvermolen in Sint Pancras. Daar kunnen bezoekers overstappen op één van de akkerschuiten die op en neer naar het Poldermuseum in Heerhugowaard varen. Ook is er een fietstocht uitgezet die langs de gebouwen komt. Vanaf de startpunten Museum BroekerVeiling of het Poldermuseum kunnen bijna alle monumenten, die deze dag deelnemen, bezocht worden. De totale fietstocht is een kleine veertig kilometer. Bij de deelnemende monumenten kunnen fietsers een stempel halen en bij minimaal drie stempels ontvangen de fietsers bij Museum BroekerVeiling een presentje.

De route kan tijdens het monumentenweekend bij elk deelnemende gebouw opgehaald worden. Ook is de fietsroute vanaf begin september gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis aan het Parelhof, De Binding en bij de startpunten BroekerVeiling en het Poldermuseum. Meer informatie over alle activiteiten die plaatsvinden tijdens Open Monumentendag op ontdekdijkenwaard.nl/openmonumentendag.
Pin It
Bekeken: 1232x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/