Net als veel andere gemeenten, gaat ook Dijk en Waard geen sluitende begroting indienen voor over een paar jaar. Door landelijke bezuinigingen op het gemeentefonds dreigen gemeenten in zwaar rode cijfers te belanden. Zo ook Dijk en Waard. De gemeente verwacht een tekort van twaalf miljoen euro.

Of je de lokale politiek volgt in kleinere gemeenten als Culemborg en Nijkerk of het relatief grotere Dijk en Waard:. Het begrip 'ravijn' is een vaste waarde in menig bespreking over de begroting. Onder leiding van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht de meerderheid van de 342 gemeenten grote problemen in 2026 en de jaren daarna. Dat komt door een aangekondigde bezuiniging op het gemeentefonds. Hierdoor lopen alle gemeenten in Nederland tegen forse tekorten aan. Uit protest dienen veel besturen vanaf 2026 geen sluitende begroting meer in. Dijk en Waard Centraal vroeg al eerder of de gemeente meegaat in de trend, maar toen was nog niet veel duidelijk. Wethouder Fred Ruiten laat nu weten dat hij een compromis van Den Haag verwacht. "Alle gemeenten hebben een probleem als de Rijksoverheid dit doorzet. Dat zal effect hebben op de ambities van het Rijk op het gebied van wonen, verduurzaming en klimaatadaptatie." (Tekst gaat verder onder de foto)

Uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen dient wethouder Ruiten een niet-sluitende meerjarenbegroting in. (Beeld: Gemeente Dijk en Waard)


Maar: "Natuurlijk gaan we niet zitten wachten op de ontwikkelingen." De gemeente houdt wel rekening met een minder vergaande bezuiniging, benadrukt Ruiten. "We brengen de risico’s in kaart en kijken welke mogelijkheden we hebben om te besparen. Dijk en Waard is een financieel gezonde gemeente, we hebben een goede vermogenspositie en een prima weerstandsvermogen. Daarmee hebben we ook een goede buffer om incidentele tegenvallers in de toekomst op te vangen. We trappen daarom niet op de rem maar zetten onze ontwikkeling en groei onverminderd door.”

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 7 november zal de meerjarenbegroting besproken worden. Het college van burgemeester en wethouders vertelt dan niet alleen over de aanpak van het ravijn. Ook wordt de financiële dekking van het komende jaar besproken. En bij die begroting zijn de inkomsten en uitgaven nog wél in evenwicht. "We sluiten onze ogen niet voor de onzekerheden die er vanaf 2026 zijn. maar dat betekent niet dat wat we voor Dijk en Waard aan het opbouwen zijn, stop zetten; we werken door aan wat voor de komende jaren nodig is voor onze inwoners."
Pin It
Bekeken: 746x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/