Het voornemen om de parkeertarieven in het Stadshart en Stationskwartier van Heerhugowaard te verhogen, roept vragen op bij winkeliers en de horeca. Dat blijkt uit een rondvraag van mediapartner NH. Bij winkelcentrum Middenwaard kan je nu nog voor 2 euro een hele dag parkeren en bij het station met een blauwe kaart. De gemeente wil daar 2,20 euro per uur van maken. "Zorgelijk", vindt André Aardenburg van restaurant Bij Rembrandt. "Als dat mij klanten kost, dan stop ik er mee."

"Want was het parkeertarief niet juist verlaagd om leegstand tegen te gaan en meer klandizie te stimuleren?", herinnert Aardenburg zich. En dat klopt. In 2017 is het parkeertarief in het Stadshart/Middenwaard teruggeschroefd naar 2 euro per dag, juist in de strijd tegen de leegstand van winkel- en horecapanden. En die leegstand is nog altijd niet verholpen. "Onze ondernemers zien dat met lede ogen aan." Dat zegt Panesh Jongens van Koninklijke Horeca Nederland - Dijk en Waard. "Om een impuls te geven aan het horeca- en winkelgebied gingen de tarieven toen omlaag. Je zag het daarna drukker worden. Hogere parkeerkosten dragen niet bij aan stijgende bezoekersaantallen, meer toeloop en een bruisend geheel."

Het woord 'bruisend' in combinatie met Heerhugowaard gaat er bij restaurateur Aardenburg sowieso niet in. "Heerhugowaard is dat bij lange na niet, ook al belooft de gemeente dat al jaren. En duurder parkeren helpt daar zeker niet bij. Ik vind het geen verstandige zet. Het is een hoop geld voor veel mensen." Het moet wel betaalbaar blijven voor iedereen en dus bestaat de vrees dat het klanten gaat kosten. "Als die nieuwe parkeertarieven straks aan 'mijn eten' komen en ik geen vierhonderd maar nog maar driehonderd gasten per week heb, dan weet ik niet of ik open blijf. In dat geval heb je dus weer meer leegstand", zegt Aardenburg. "Weet je, we zijn een mooie gemeente met lieve, gewone mensen. Die willen hun ding doen. Heerhugowaard is gewoon een dorp. Zij willen geen stadse poeha en vergelijkbare parkeertarieven en prijzen."

Ramesh Jongens van de Dijk en Waarde horecabranche snapt dat er best goede redenen zullen zijn om het parkeerbeleid onder de loep te nemen. "Dat er meer bewustwording nodig is over het gebruik van auto's, maar ik vind dit niet een logische manier." Graag was hij betrokken bij het beleidsstuk. "We hebben altijd goed contact met de gemeente, maar hierover zijn we niet benaderd. Het raakt ook onze branche. Eind november houden we een groot horecaoverleg, ook met de gemeente. Ik verwacht dat dit onderwerp zeker ter sprake komt."

Bij Cool Kunst en Cultuur zijn gasten meestal wel langer dan een uur binnen. "Die moeten dus meer gaan betalen", becijfert ook een baliemedewerker van het theater. "Toen de dagkaart nog zes euro was, hadden we uitrijkaarten voor het publiek. Daar zijn we mee gestopt toen het twee euro werd. Ik kan me voorstellen dat zoiets dan terugkomt, maar dat is niet aan mij." Ook rondom het station wil de gemeente straks parkeergeld innen. Daar komen ook zeshonderd parkeerplekken bij, vanwege de woningbouwplannen de komende jaren. "Nu geldt hier nog een blauwe kaart waarmee je twee uur kan staan", vertelt Joey Brouwer van Used Products aan het Stationsplein. "Als dat straks betalen wordt, gaan we dat in de buurt zeker merken. Omdat het eerste uur gratis blijft, is dat voor onze winkel nog te overzien." Ook Emma Langendijk van de verderop gelegen lunchroom Plein 8 maakt zich vooralsnog geen hele grote zorgen. "Maar betaald parkeren is nooit goed voor meer klandizie."


Al een aantal jaar wordt in fusiegemeente Dijk en Waard gesproken over een nieuw parkeerbeleid. We schreven het al eerder in ons artikel: parkeren is emotie. Dat bewijzen de verschillende lange discussies over het onderwerp wel. Het college heeft overigens niet alleen parkeerplannen voor de omgeving van buurtwinkelcentra in Heerhugowaard. Als het aan het bestuur ligt komt er ook betaald parkeren in Langedijk. De plannen worden op dinsdag 31 oktober besproken in De Binding in Zuid-Scharwoude.


Pin It
Bekeken: 1093x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/