Op kinderboerderij De Beestenboel in Zuid-Scharwoude is een schaap ziek geworden door blauwtong. Voor beheerder Michel de Vust is het een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. Al maakt het dier het naar omstandigheden goed. "Het schaap heeft medicijnen gekregen en eet goed. We denken dat het dier erdoorheen komt."

Het blauwtongvirus grijpt om zich heen. Vrijwel overal in de omgeving duikt het virus op. Beestenboel-beheerder Michel de Vust schrok zich dan ook enorm toen hij de eerste symptomen bij een van zijn schapen opmerkte. "We zien het ziektebeeld bijna dagelijks op het journaal. Boerderijen waar tientallen schapen ziek worden en overlijden, dat gaat me niet in de koude kleren zitten", vertelt hij tegen Streekstad Centraal.

Het blauwtongvirus wordt verspreid door knutten (kleine muggen, red.). Als niet-besmette knutten een besmet dier bijten, nemen zij de ziekte mee. Daardoor ontstaat in sommige situaties een sneeuwbaleffect met besmettingen. Bij de kinderboerderij in Zuid-Scharwoude is dat gelukkig vooralsnog niet het geval. "Op dit moment zijn er verder geen zieke dieren. Het lijkt er dus op dat we de dans redelijk hebben ontsprongen."

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar de knutten die voor de vele besmettingen in Nederland zorgen. Omdat er verschillende soorten van de kleine mug zijn, duurt het onderzoek naar verwachting zeker nog een aantal weken. Pas als de drager van het virus wordt gevonden, kan gewerkt worden aan een vaccin.
Pin It
Bekeken: 605x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/