Het waterpeil in de wijde regio is weer op normale hoogte en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier noemt de situatie "beheersbaar", maar landerijen en grasvelden zijn nog erg zompig. De grondwaterstand blijft hoog en de weersvoorspellingen zijn somber. Agrariërs en sportclubs met grasvelden zullen het nog even moeten stellen met zompige aarde en gras.

"Er is de afgelopen 30 dagen maar liefst 300 mm neerslag gevallen in ons gebied", liet het hoogheemraadschap weten. "En hoewel de maand november nog niet eens halverwege is, hebben we de gemiddelde hoeveelheid regenval voor deze maand al te pakken. Gelukkig is de situatie op dit moment beheersbaar."

"De vier gemalen in Monnickendam, Schardam, Den Helder en Zaandam draaien op volle toeren en pompen drie olympische zwembaden per minuut uit. De verschillende boezemstelsels zijn weer op een gewenst waterpeil. Op negen plaatsen, bijvoorbeeld in de Starnmeer (en Heiloo, red.) springen noodpompen bij om extra capaciteit te behalen. Over het algemeen zijn de polders op peil, waar mogelijk zelfs iets eronder." Ook historische poldermolens sprongen bij.

Bollentelers proberen al het staande water en het hoge grondwater via geulen in sloten rond het land te krijgen, zodat de schade nog wat beperkt blijft. Bollen die al in de grond zitten dreigen te verzuipen. Voor wat er nog geplant moet worden begint de tijd te dringen, als is het weer naast erg nat ook nog zacht.

"Het land is verzadigd, dus alles wat nu valt zorgt voor een peilverhoging", waarschuwt HHNK. "Pas als het drie dagen droog is, gaat het echt hard zakken. Daar ziet het voor nu nog niet naar uit dus we houden de situatie nauwlettend in de gaten." Het weekend was redelijk droog, maar voor deze en de komende week voorspelt Buienalarm grofweg 35 en 26 millimeter regen. (foto: HHNK)
Pin It
Bekeken: 1382x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/