In een groot gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn woensdag acht verdachten aangehouden, onder andere in Alkmaar en Heerhugowaard. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij 23 plofkraken en pogingen daartoe bij geldautomaten in Duitsland. "De Duitse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd", aldus de politie. "Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten."

De recherche van Noord-Holland doet samen met politie Osnabrück en Europol al maandenlang onderzoek naar plofkraken op geldautomaten. Op 26 locaties hebben woensdag doorzoekingen plaatsgevonden. "Daarbij zijn onder andere zeer grote hoeveelheden contant geld en luxe goederen zoals horloges en juwelen in beslag genomen", meldt de politie. "In een woning in Amstelveen werden explosieven aangetroffen. Deze zijn veiliggesteld en vernietigd. Vijf woningen zijn ontruimd." Ook zijn zeven mannen en één vrouw in de leeftijd van 19 tot en met 27 jaar uit Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Heerhugowaard en Rotterdam aangehouden. De 23-jarige vrouw wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld.

In Duitsland zijn tijdens de internationale operatie vier autoverhuurbedrijven doorzocht, weet mediapartner NH Nieuws. Ze worden niet verdacht van betrokkenheid, maar zouden wel zijn gebruikt om vluchtauto's te huren.

De grote politieactie in Nederland is de derde in verband met een reeks plofkraken in 2021 en 2022 in Duitsland. Eind september 2021 werden zes panden doorzocht en drie verdachten opgepakt, op verdenking van zes plofkraken en één poging daartoe.

Twee maanden later werd een destijds 18-jarige Alkmaarder zwaargewond gedumpt bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij werd 05:40 uur al bloedend uit een donkere Mercedes gezet en de bestuurder reed meteen weer weg. Een paar uur eerder ging een zwaar explosief af bij een pinautomaat in de stad Neuss. Drie mannen gingen er vandoor in een donkere Mercedes met gestolen kentekenplaten. Het is niet bekend of ze iets buit konden maken. De vluchtauto werd later in Amsterdam gevonden. De politie ziet een verband en denkt dat de jonge Alkmaarder gewond raakte bij de explosie. In december werd een 33-jarige Zuid-Hollander opgepakt vanwege de plofkraak. (tekst gaat verder onder de foto)


Bild doet verslag van de zware plofkraak in Neuss in november 2021


Het aantal plofkraken in Duitsland is gestegen en politieonderzoek wijst uit dat een groot deel door Nederlanders wordt gepleegd, nu hier vele geldautomaten zijn verdwenen of extra zijn beveiligd. "De daders werken veelal in wisselende samenstelling. Soms vallen er mensen af, omdat ze worden aangehouden of tijdens hun onbesuisde vlucht verongelukken of gewond raken. Ze nemen grote risico’s, voor zichzelf en anderen, maar worden moeiteloos vervangen door nieuwe aanwas."

"Hoewel het aantal plofkraken op geldautomaten in Nederland afneemt, is het van groot belang dat de Nederlandse politie de plofkrakers opspoort en aanhoudt. De daders handelen uiterst risicovol en gewetenloos", licht de politie toe. "Dat blijkt onder meer uit de toepassing van zware explosieven bij het opblazen van de geldautomaten. Deze explosieven leiden ook in Nederland tot grote risico’s. De gebruikte explosieven worden in woonwijken in elkaar geknutseld en/of opgeslagen. Daarnaast rijden de plofkrakers vaak met zeer hoge snelheid om uit handen te blijven van de politie. Ook zijn ze steeds meer bereid om meer geweld te gebruiken."

"De maatschappelijke gevolgen zijn enorm. Winkels moeten voor langere tijd dicht, huizen raken onbewoonbaar en mensen kunnen geen geld meer opnemen in de buurt. De schade van de plofkraken loopt in de miljoenen. Dit alles maakt het aanpakken van plofkrakers voor de Nederlandse en Duitse autoriteiten en Europol noodzakelijk en daarom werken zij nauw internationaal samen."
Pin It
Bekeken: 1734x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/