Elk jaar levert de Santa Máxima weer duizenden euro's meer op en dit jaar lijkt dat ook te gaan lukken. Rond de 60 kerstmannen- en vrouwen hadden op de dag van de benefietmotortocht in ieder geval nog niet eerder zoveel ingezameld. Het geld wordt gebruikt besteed aan kinderen met kanker in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Zaterdag was de stoet markant geklede deelnemers met hun versierde motoren in West-Friesland en regio Alkmaar te zien.

"Rijden met een lach en met een traan", is de lijfspreuk van de organisatoren. Mede-organisator Minko van Es uit De Rijp had zaterdag weer een dubbel gevoel, vertelde hij aan mediapartner NH Nieuws. "Het is zo'n dag heel gezellig, je lacht je kerstbroek aan flarden. Maar je weet waarvoor je het doet, dus ik laat ook weleens een traan." Jaarlijks krijgen 600 kinderen de diagnose kanker en overlijdt één op de vier hieraan, blijkt uit cijfers van het Utrechtse ziekenhuis.

Minko organiseert de Santa Máxima samen met Arno van Kampen uit Abbekerk. Inmiddels bundelen ze hun krachten voor het vierde jaar op rij. Zaterdag reden rond 60 kerstmannen en - vrouwen vanuit Abbekerk via Hoogwoud en Heerhugowaard naar De Rijp. Na de koffiestop reed de stoet verder door Alkmaar en Egmond aan Zee, om in Heerhugowaard te eindigen. Voor vertrek stond de teller al op zo'n 15.000 euro. Ongekend. "Een record voorafgaand aan een rit. Dit hebben we nog niet meegemaakt."

Minko van Es, organisator van de Santa Máxima (foto: NH Nieuws)


Wat begon met afzonderlijke ritten van Minko en Arno in Noord-Holland, wordt inmiddels in zes provincies gedaan. "Zelfs op het circuit in Assen maken kerstmannen op motoren een ronde." De teller van Santa Máxima Nederland stond maandagmiddag op bijna 19.000 euro dus het geld stroomt nog op een lekker tempo binnen.

Het ingezamelde geld gaat naar de afdeling 'verblijf en activiteiten' van het Prinses Máxima Centrum. Daar wordt gezorgd dat ‘het dagelijkse leven’ en de ontwikkeling van de kinderen en het gezin zoveel mogelijk door kunnen gaan, tijdens en na hun behandeling. "Er is van alles, van een racebaan tot pannenkoekenbakken. Het gaat om mooie herinneringen maken", licht Minke toe.

"Ik ben zelf mijn moeder verloren op jonge leeftijd aan kanker. Dat is voor volwassenen al heel erg, maar voor de kinderen echt verschrikkelijk.", zei Daniël Koeten, die met zijn vriendin Claudia meedoet. Vorige maand haalden ze de 6-jarige Vince op uit het Prinses Máxima Centrum, nadat hij zijn laatste behandeling had gehad en naar huis mocht. "Toen reden we met 35 kerstmannen over de snelweg heen, dat zijn de mooie dingen."

Daniël had zijn motor volgehangen met kerstversiering, lichtjes en hij had zelfs geluidsboxen geïnstalleerd. "Ieder jaar denken we, nu doen we niet zo gek. Maar toch hebben we weer grootser uitgepakt en zijn we al twee weken bezig met alles versieren." Of het allemaal wel vast blijft zitten? "Zeker weten! Dat hebben we met 130 kilometer per uur even getest, dat moet goed komen."

Peter Rabbe stond zaterdagochtend als één van de eersten al in de startblokken. Ook hem ging de tocht aan het hart. "Iedereen heeft wel iemand in zijn kennissenkring waar kanker voorkomt. Vorig jaar zaten twee kinderen bij mij in de zijspan. En als je ze dan ziet genieten, terwijl ze nog aan de chemokuur zitten. Daar doe je het voor."
Pin It
Bekeken: 877x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/