De victorie van Alkmaar, de vlotbruggen, de drooglegging van de Heerhugowaard, het oeroude landschap van hoge en lage duinen van Schoorl tot Heiloo: zet het allemaal maar eens op rijm. Zet het maar eens op muziek! Dat laatste is de uitdaging van het muzikale en tekstuele brein dat een nieuw Noord-Hollands volkslied bedenkt. Want ja, dat is nodig: "Een lied dat iedereen in onze provincie aanspreekt."

Noord-Holland heeft een volkslied. Echt zo. Maar wie wil checken of dat statement van Streekstad Centraal wel klopt - die zal even moeten googelen. Het kan niet worden ontkend: er zijn nauwelijks Noord-Hollanders te vinden die het volkslied van hun provincie weten te zingen. Goede kans zelfs - maar we hebben geen actuele cijfers - dat er in Noord-Holland meer mensen raad weten met 'Frysk bloed tsjoch op..." dan met "Ik houd van het groen in je wei...".

Toch moet dat vanaf deze week helemaal anders worden. Een motie van het CDA om het oude, nauwelijks bekende volkslied te vervangen door een nieuw lied, dat veel aansprekender moet worden, wist in Haarlem de handen op elkaar te krijgen. "Een bekend en aansprekend lied kan bijdragen aan een nieuwe impuls voor de muzikale cultuur, en meer zichtbaarheid van de provincie", zei CDA-fractievoorzitter Dennis Heijnen. Zijn motie werd vervolgens aangenomen door de Provinciale Staten.

Een nieuw volkslied kan het best uit eigen gelederen komen, vindt Heijnen: "Noord-Holland barst van bekende en onbekende muzikale talenten." Die talenten moeten de ziel van de veelzijdige provincie vervolgens dan wél weten te vatten in een volkslied dat de inwoners van de provincie meer vervoert dan "Ik houd van het groen in je wei".
Pin It
Bekeken: 1170x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/