Het onderzoek naar de mislukte ontwikkeling van het digitaal jeugddossier (GGiD) voor de GGD'en Hollands Noorden, Regio Utrecht en Twente is afgerond. De conclusie van onderzoeksbureau AEF is dat er te weinig tijd en geld was voor de ontwikkelaar om aan eisen van de GGD'en te voldoen, en dat de stekker (te) laat uit het project werd getrokken.

GGD'en zitten al jaren met verouderd computersysteem voor de jeugddossiers. In 2015 besloot de ontwikkelaar geen nieuw contract aan te gaan voor updates. En ander bedrijf werd ingeschakeld maar in 2016 werd al duidelijk dat er geen nieuw landelijk computersysteem voor jeugddossiers ging komen. Een strop van 1,6 miljoen voor de GGD'en.

GGD'en Hollands Noorden, Twente en Regio Utrecht besloten een systeem te laten ontwikkelen, dat op termijn landelijk uitgespreid kon worden. Maar ook dat wilde maar niet lukken en uiteindelijk trok GGD HN de stekker uit het project. De andere twee gezondheidsdiensten volgden. Een miljoenenflop waarvoor gemeenten in de werkgebieden met een zuur gezicht geld voor hebben vrijgemaakt. Een onafhankelijk onderzoek werd ingesteld om bovenwater te krijgen waar het binnen de GGD'en zelf aan schortte.

De eerste conclusie is dat het hoge eisenpakket niet aansloot bij de tijd en het budget dat Finalist tot zijn beschikking had. Het ging dan ook vooral mis bij de opstelling van het eisenpakket en de aanbesteding, is de tweede conclusie. De derde is dat het lang duurde voordat de stekker uit het project werd getrokken, en dat dit kwam doordat de haalbaarheid lang onduidelijk was en er al een grote investering was gedaan. Dat de klus niet goed te klaren was zal het IT-bedrijf vermoedelijk helpen tijdens de juridische afhandeling van de contractuele verbintenis, die nog gaande is.

AEF kwam met zes aanbevelingen voor de GGD'en. Aanbevolen wordt om te investeren in een goede projectorganisatie, een expertisescan te houden bij grotere projecten, en om goed na te denken over het eisenpakket voor het GGiD. Ook wordt aangeraden om goed met de ontwikkelaar samen te werken en om stap voor stap voorwaarts te gaan.

"Het bestuur van GGD HN hecht (...) veel waarde aan de evaluatie van het proces, zodat hier lessen uit geleerd kunnen worden en deze lessen kunnen worden benut voor vervolgstappen", aldus het bestuur. "De evaluatie bevat waardevolle aandachtspunten voor toekomstige projecten en in het bijzonder de toekomstige aanbesteding van het digitaal dossier van de jeugdgezondheidzorg."

GGD HN had al een "sterk lagere ambitie" aangenomen door een bestaand computersysteem te zoeken voor het digitaal dossier jeugdgezondheidzorg (DDJGZ).
Pin It
Bekeken: 863x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/