Noordwest Ziekenhuisgroep krijgt geld van KWF Kankerbestrijding, om zo het onderzoek naar de 'eChemoCoach' voort te kunnen zetten. Met dat hulpmiddel wil het ziekenhuis bijwerkingen bij chemotherapie sneller opsporen en gerichter behandelen. Het gaat om een bedrag van 995.785,30 euro, bijna een miljoen dus.

De subsidie van het KWF werd aangevraagd door Mathijs Hendriks, die als internist-oncoloog betrokken is. De toegekende subsidie is een grote blijk van waardering en ook van wezenlijk belang voor patiënten, ziet Hendriks: "Het is enorm frustrerend om te zien dat bijwerkingen van chemotherapie vaak pas laat worden herkend en erkend. We wilden patiënten graag iets extra’s bieden", vertelt hij. Zo kunnen bijwerkingen van chemo beter onder controle worden gehouden.

Het nieuwe hulpmiddel heet 'eChemoCoach'. "Met de eChemoCoach hebben we een tool ontwikkeld waarmee patiënten via het patiëntenportaal op elk gewenst moment hun symptomen kunnen rapporteren", legt Hendriks uit. Op basis daarvan kan de ernst van de bijwerking worden ingeschat. De eChemoCoach geeft zelf een eerste advies terug, dus zonder tussenkomst van een zorgverlener.

"De verwachting is dat we door betere monitoring en meer tijdige adviezen de kans op ernstigere bijwerkingen kunnen verkleinen", zegt Hendriks. De studie loopt niet alleen in Alkmaar, maar zal naar verwachting in twaalf ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd, vanaf 2025. "We gaan in eerste instantie onderzoek uitvoeren bij patiënten met borstkanker die chemotherapie krijgen voor of na borstoperatie", zegt Hendriks daarover.

Voor het Noordwest Ziekenhuis is de binnengehaalde subsidie een 'primeur'. Het ziekenhuis laat weten dat een heel team betrokken is geweest bij de aanvraag. Alle betrokkenen zijn dankbaar: "Onze studie sluit heel goed aan bij de doelen van het KWF: het vergroten van de betrokkenheid van de patiënt en het verbeteren van kwaliteit van leven."
Pin It
Bekeken: 869x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/