Dijk en Waard voldoet niet aan de regels rond een transparante overheid. Elke gemeente is verplicht om een contactpersoon te hebben voor mensen die overheidsdocumenten willen inzien, maar dat heeft Dijk en Waard niet. Zo blijkt na vragen van fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL. "Ik vind dit slordig. Waarom voldoen we hier niet aan?"

De besluitvorming rond een nieuwbouwproject of bijvoorbeeld e-mailverkeer van een wethouder over de nieuwe bijstandsregel. Het is allemaal op te vragen via de Wet open overheid (Woo). De Woo is er voor inwoners die meer willen weten over een bepaald onderwerp. In de praktijk zijn het vooral journalisten die door de verzoeken een kijkje in de keuken krijgen. Elke gemeente moet een contactpersoon hebben voor mensen die vragen hebben over Woo-verzoeken. Maar Dijk en Waard heeft dat dus niet. Al zegt de gemeente dat het op dit moment prima werkt zo. "Ondanks dat er nog geen specifieke contactpersoon is aangewezen, worden onze inwoners uiteraard wel al geholpen met vragen over de beschikbaarheid van publieke informatie", schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Het transparantieballetje kwam aan het rollen door fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL. Ze wilde weten waarom de contactpersoon niet op de gemeentewebsite staat. Maar wat dus blijkt: dat komt omdat er helemaal geen contactpersoon is. "Deze verplichting is een aantal jaar ingevoerd, wat hebben we zitten doen?" En dat inwoners nu ook al geholpen worden met vragen, vindt de Heerhugowaardse niet genoeg. "Er is geen eigenaarschap. Het is superbelangrijk dat bekend is wie je moet hebben en bovendien hoor ik zoveel verhalen van mensen die nooit antwoord krijgen van de gemeente."

Bosscher gaat vervolgverhalen stellen, want: "Ik heb nu nog niet gehoord waarom we dit niet op orde hebben. Ook wil ik weten of er consequenties zijn als gemeenten niet aan deze verplichting voldoen, maar daar zal ik morgen even over rondbellen." De burgemeester en wethouders hopen dat de contactpersoon in het eerste kwartaal van 2024 gaat starten. Maar de wervingsprocedure is volgens het college nog niet afgerond.
Pin It
Bekeken: 1209x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/