Open gesprekken over kanker. Dat is waar luisteraars van de Streekstad podcast 'De KankerKletsCast' op kunnen rekenen. Afwisselend, een rijke 'mengelmoes'. Met deskundigen, familieleden en uiteraard ook mensen die zélf kanker hebben. René Landman zorgt samen met zijn team voor de juiste sfeer. "Het moet wél luisterbaar blijven."

Iedereen kent wel iemand. Iedereen kent wel een verhaal. Het raakt ons allemaal: kanker. Maar praten over kanker, op een luchtige manier, dat gaat mensen vaak niet goed af. "Er ligt best een taboe op", merkt ook Landman, die zelf al zeven jaar kanker heeft. "Dat proberen we te doorbreken. We willen een breed publiek bereiken met goede verhalen. En Streekstad Centraal geeft ons nu die kans."

Landman is zelf dus meer dan vertrouwd bij het onderwerp. Hij is bovendien actief bij 't Praethuys, een plek waar mensen terecht kunnen voor een luisterend oor. "Maar ook voor leuke activiteiten", benadrukt Landman. "Er wordt ook veel gelachen. En dat willen we in de podcast ook. Er mag ook humor inzitten." Met 3.500 bezoeken per jaar heeft 't Praethuys zijn nut ruimschoots bewezen. In 2023 stond het centrum volop in de belangstelling door de bijzondere inzamelingsactie die de Wandelmusketiers organiseerden.

Sinds 2016 is Landman betrokken bij 't Praethuys en dat is geen toeval. "In januari 2016 kreeg ik zelf de diagnose. Prostaatkanker. Het is ongeneeslijk, maar er zijn mogelijkheden." In de KankerKletsCast gaat Landman het persoonlijke zeker niet uit de weg. "Mijn kennis helpt ook bij het interviewen. En ik wil heel graag mijn kleinzoon in de podcast hebben. Die is 11 en weet dat ik het heb." (tekst loopt door onder de afbeelding)

Hieraan is De Kankerkletscast te herkennen op de podcastplatformen en Youtube


Er zijn al 19 gesprekken opgenomen, vertelt Landman. Gesprekken genoeg. "We kunnen veel mensen vinden, gelukkig. Het is mooi dat mensen ook achter de microfoon heel open praten."

Natuurlijk is het soms heftig. "Daarom doe ik dit niet alleen. Er is altijd een cohost bij. Als ik volschiet, kan die het even overnemen." Landmans betrokkenheid is zijn kracht, maar ook zijn zwakte, daar wil hij op voorbereid zijn. Het zegt veel over de aandacht waarmee deze podcastreeks is gemaakt. "Ik ben heel blij met het team. Met Kenneth, de technicus. We doen het echt samen."

De KankerKletsCast is voor Landman en 't Praethuys ook een manier om een jonger publiek te bereiken. Steeds vaker krijgen ook jonge mensen kanker, tegelijk zijn de vrijwilligers bij 't Praethuys wel van de oudere generatie. "We hebben gelukkig pas nog twee mensen binnengehaald. Dat is wel belangrijk. We hopen dat de podcast ons daarbij gaat helpen. We doen ook schoolprojecten, dan gaan we het gesprek aan op middelbare scholen." Het verhaal blijven vertellen, het taboe wegnemen: dat is het doel. Daar is de KankerKletsCast voor.

Iedere woensdagavond is vanaf 20:00 uur een nieuwe aflevering van De KankerKletsCast te vinden op de website van Streekstad Centraal, Spotify, Apple iTunes en Youtube. De podcast wordt ook iedere woensdagavond om 20:00 uur uitgezonden via de radiozenders van Streekstad Centraal.
Pin It
Bekeken: 1102x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/