Bekers op het veld, vuurwerk en een wedstrijd die voor de thuisploeg niet heel lekker liep: de bekerwedstrijd van AZ tegen de amateurclub Quick Boys uit Katwijk was dinsdagavond beladen. Zozeer zelfs dat de gemeente Alkmaar het duel eigenlijk definitief had moeten staken. Maar daar werd niet voor gekozen, om erger te voorkomen en geen extra politie in te hoeven zetten.

AZ won de wedstrijd wel, maar op het nippertje. Er waren strafschoppen voor nodig om AZ door te laten gaan voor de KNVB-beker. De wedstrijd werd ook nog eens tweemaal gestaakt. Bij het vieren van de openingstreffer van Quick Boys werden plastic bekers op het veld gegooid en ging er vuurwerk af. Na tien minuten kwamen de spelers weer terug op het veld.

"De procedure van de KNVB schrijft voor dat een wedstrijd tijdelijk wordt gestaakt wanneer er voor de eerste keer voorwerpen op het veld worden gegooid en dat er definitief wordt gestaakt wanneer dat een tweede keer gebeurt", laat de gemeente Alkmaar weten. Het was dus eigenlijk de laatste kans.

Maar het ging dus nog eens mis. Na een belangrijke gelijkmaker door Quick Boys was er opnieuw vuurwerk te zien. Scheidsrechter Edwin van de Graaf moest daarom de wedstrijd voor een tweede keer staken.

Het stadion vanuit de lucht.


En dus had het over en uit moeten zijn, gelet op de procedure van de KNVB. "De situatie in het stadion maakte echter dat ik in overleg met de driehoek heb besloten om de wedstrijd niet definitief te laten staken", zegt burgemeester Anja Schouten daarover. "Ik heb mij ter plaatse laten vertegenwoordigen door locoburgemeester Peetoom."

De gemeente hield rekening met een escalatie en die moest worden voorkomen. "Reden voor het besluit om de wedstrijd door te laten gaan was de verwachting was dat een voortijdig einde van de wedstrijd zou leiden tot een verstoring van de openbare orde", legt de burgemeester uit. "De sentimenten in het stadion, de uitstroom van de extra grote groep uitsupporters, het risico van vermenging van supportersgroepen en de beschikbare politiecapaciteit maakten dat hiervoor werd gevreesd."

Overigens heeft de gemeente wel de ruimte om zo'n afweging te maken, ook dat staat in de procedure van de KNVB. "Hoewel we belang hechten aan het volgen van de stakingsprocedure van de KNVB, woog uiteindelijk het voorkomen van verstoring van de openbare zwaarder", voegt de burgemeester nog toe.
Pin It
Bekeken: 3008x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/