Carnaval komt er weer aan. En dat feest gaat ook aan Heerhugowaard niet voorbij. Daar trekken de 'Groen-Zwarte Reigers' alles uit de kast om er een memorabel weekend van de maken, vol kleur en vol vrolijke gekte. "Ik denk dat er dit jaar heel wat mannen als vrouw gaan. En omgekeerd."

Streekstad Centraal sprak met niemand minder dan prinses carnaval, toch de hoogste autoriteit binnen de Heerhugowaardse carnavalsvereniging: prinses Lynn. "Dit jaar ben ik dat ja, maar we kiezen eigenlijk ieder jaar een nieuwe prins", begint Lynn Noorbergen bescheiden. Maar toch is zij wel een bijzonderheid, geeft ze toe: "Dit is wel voor het eerst dat we een prinses hebben ja. We gaan wel met onze tijd mee!"

Niet dat de tijd het carnaval altijd gunstig gezind is geweest. De invloed van de coronalockdowns is nog merkbaar. Er zijn minder optochten dan voorheen en in de omgeving zijn er carnavalsverenigingen mee gestopt. "Maar wij gaan door, met zo'n dertig leden", zegt prinses Lynn. "De jonge aanwas misten we wel de afgelopen jaren. Maar dat trekt nu aan, merken we." (tekst gaat door onder de foto)

Prinses Lynn. (foto: Henny van Riel)


De boodschap van prinses Lynn is duidelijk: er mogen nog meer mensen bij, dus wie interesse heeft, moet vooral een kijkje komen nemen tijdens de feestelijkheden dit weekend. "We vieren het echt in het hart van Heerhugowaard, onze thuisbasis is Bar Café Het Waertje", zegt de prinses van de Groen-Zwarte Reigers. "Dus kom een avondje meevieren!"

De jeugd heeft de toekomst, beseffen ze bij de Heerhugowaardse carnavalsvereniging. Zaterdagmiddag wordt dan ook groots uitgepakt met het kindercarnaval. Een gratis feest voor alle kinderen: "Dankzij onze sponsors is dat mogelijk. We krijgen pannenkoekenbeslag van Jos Rood. Iemand anders zorgt weer voor de koeken. Dat doen mensen echt omdat ze het leuk vinden wat we doen." Carnaval is verbindend, ook in Heerhugowaard.

De grote feestavond op zaterdag is bewust laagdrempelig. "Natuurlijk vinden we het leuk als mensen verkleed komen, maar dat hóéft niet", benadrukt prinses Lynn. "Als je carnaval zegt, schrikt dat mensen soms af, hebben we gemerkt. Terwijl: iedereen is welkom. Dat is nou juist waar carnaval over gaat, iedereen is gelijk." Die gedachte komt ook terug in het thema van het grote carnavalsfeest: "A Touch of Rainbow". Want bij een carnavalsvereniging waar de 'prins' een prinses geworden is, daar kan alles. (tekst gaat door onder de foto)

Als kaasdragers in Breda. (foto: aangeleverd)


"Dat zie je anders ook wel bij onze playbackshow", vult prinses Lynn enthousiast aan. "Niks is te gek!" Die playbackshow is op zondag en daarmee is het carnaval nog niet voorbij. Geheel volgens de traditie maken de Groen-Zwarte Reigers alle dagen vóór aswoensdag vol. "En dan op woensdag haring happen, dat hoort er ook bij."

Dat al die tradities in Heerhugowaard zo nauwgezet gevolgd worden is ook ónder de Grote Rivieren opgevallen. De meeste noorderlingen begrijpen er niets van, is de overtuiging in Brabant en Limburg, maar de Groen-Zwarte Reigers zijn van harte welkom in Breda, zo blijkt. Daar woonden ze onlangs een bontgekleurde mis bij, de 'Oeledienst', en namen ze hun Noord-Hollandse komaf vrolijk op de hak door als kaasdragers door de straten van Breda te trekken.

Samen vieren met andere verenigingen, dat hoort er ook echt bij, vinden de Heerhugowaarders. Niet alleen in Breda, maar ook in Ursem, in Den Helder, in Tuitjenhorn - want er is toch wel veel meer carnaval in Noord-Holland dan de vooroordelen doen vermoeden. "Maar ook het sociale", zegt prinses Lynn nog. "We vieren het carnaval ook in verzorgingstehuizen, of samen met mensen met een beperking. Het is écht voor iedereen. Dat willen we laten zien." Het programma voor het carnaval van Heerhugowaard is te raadplegen op de Facebookpagina van de Groen-Zwarte Reigers.
Pin It
Bekeken: 784x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/